Coşkun Özbucak

Coşkun Özbucak

ÇİZGİ
[email protected]

"BU HALKTAN BİR ŞEY OLMAZ!"

15 Ekim 2022 - 10:51

Başlık olan sözcüğü kullanan ya da sosyal paylaşımlarda yazanları gördükçe kızıyorum. (kızmak bile az) Aslında bu ve benzeri yorumları yapanlar da halkın bir parçası aslında. Ya farkında değiller ya da söylediklerinin kendilerini de kapsadığını anlamıyorlar.

Halk, kimlerden oluşuyor? Ulus (millet) kavramıyla arasında fark var. Bir devlet içinde (ülke) içinde yer alanların tümü halk kapsamında ele alınmaz. Halk denildiğinde işçi, emekçi, emekli, üretici köylü, küçük esnaf gibi sınıf ve tabakaları kapsar. “Bu halktan bir şey olmaz” denildiğinde anlatılan kesim bunlar. İşte sorun burada başlıyor. Halk için olumsuz cümle kuranlar da bu kesim içinde yer alanlar.

Bu yazı çerçevesinde halk hareketleri tarihinden uzun uzun söz etme olanağı yok. Bir iki örnek yeter. 1989 Bahar eylemlerini, Gezi eylemlerini bu halk yapmadı mı? Her eylemin, mücadelenin yükselmesinin koşulları olur. Koşullar uygun olmadığında ne yapsanız istediğiniz olmaz. Ancak bu sessiz kalmak anlamına gelmiyor. İşte “Bu halktan bir şey olmaz!” diyenler küçük de olsa sorunların giderilmesi mücadelesine katkı sunsa koşullar uygun olduğunda bakın neler oluyor… Halk, uzaydan gelecek birinin işaretiyle harekete geçmeyecek; halkın içindeki “önderin” çabaları sonrası (buna örgütlenme ve mücadele diyebiliriz) hak mücadelesi ivme kazanacaktır.

Basitten iki örnek vereyim: Ekoloji mücadelesinde sorunu olan halk yeri göğü inletmiyor mu? Bu halk, ekoloji mücadelesi verenleri bulmuyor mu? Sendikalaşma mücadelesin işçilerin tümü aynı anda mı karar verip sendikaya üye oluyorlar yoksa örgütlenme mücadelesi veren birkaç kişinin çalışması sonrası mı? Bu nedenle bu halktan çok şey olur. Olur da tek eksik, “çok bilenlerin” sorumluluklarını yerine getirmemesi.

“Bu halktan bir şey olmaz!” diyenlerin zararlarından biri de “bir şeyler” yapmak isteyenlerin moralini bozmaları. Halkın gerçekleri öğrenmesi; örgütlenmesi ve mücadeleye katılmaları için bir emek harcamasalar da emek harcayanları rahat bıraksalar yeter.

Halk için, halkla birlikte sorunlar etrafında birleşerek küçük de olsa emek harcamak yarın yapılacaklara basamak olacaktır. Yapılan çalışmalar küçümsenmemeli, etkisi erken ya da geç ortaya çıkacaktır. Harcanan emeğin meyvesi akşamdan sabaha olgunlaşmıyor. Bu bilinirse engeller moral bozmaz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum