Aile Olmanın İlk Adımı: "Evlilik Birliği"

Firdevs Özbulat firdevsozbulat@gmail.com

Evlilik, kadın ve erkeğin hayatlarını ömür boyu birleştirme niyetiyle gerçekleştirdikleri partner ilişkisi, hukuki birlik veya anlaşmadır. Evlilik birliğinde kadın ve erkek eş sisteminin beraberinde getirdiği karı-koca rolünü üstlenirler.

Bireysel yaşam içerisinde bireyin farklı hayat amaçları ve yaşam tarzı varken evlilik birliği ile birlikte kolektif bir amaç etrafında birleşilir. Partnerlerin karşılıklı olarak fizyolojik, psikolojik ve duygusal gerekçelerden dolayı birbirlerine ihtiyaçları vardır. Evlilik birliğinde bağlılık, özen ve iletişim "gönül birliğinin" oluşması için çiftlere alt zemin hazırlar.

Gönül birliği, evlilik birliğinin partnerler tarafından sürdürülmek istenmesi ve sürdürülmesi durumlarında çaba, emek, sabır, özveri, uzlaşma, anlaşma ve önemsemenin; sevgi, saygı ve güvenin bir ürünüdür.

Evlilik birliği karmaşık bir ilişkisi sistemi olarak görülebilir fakat partnerlerin birbirlerine davranma biçimlerinin uyumu, evlilik içi rol ve sorumlulukların yerine getirilmesi evlilik birliğini olumlu yönde etkilemektedir. Evlilik birliğinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için çiftlerin dikkat etmesi gereken hususları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

 -Eşit hak, eşit sorumluluk ve eşit paylaşım
 -Eşlerin birbirine sadık kalması
 -Çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraber özen gösterme
 -Mutluluğu ortak inşa edebilme
 -Duyguları anlama ve paylaşma
-Bireysel farklılıkları kabullenme
 -İlgi ve sevgi duygusunun iletilmesi
-İş birliği
-Temel gereksinimleri karşılama
 -Problemlerin verimli bir şekilde çözümü
-Karşılıklı olarak takdir duygularını ifade etme
 -Boş zamanları birlikte geçirme
 -Cinsel yaşantınıza önem verme
-Sorunlarla başa çıkma becerilerini kazanmış olma
 -"Biz olmayı" öğrenme ve "ben olmayı" koruyabilme –
-  "Ortak dil" oluşturabilme

Sağlıklı bir evlilik birliğinde fiziksel, duygusal ve cinsel şiddetten, alkol ve madde bağımlılığından, aşırı kıskançlıktan, "eşimi ben istediğim şekle sokarım" düşüncesinden, "eşimi her yönüyle kontrol etmeyelim" çabalarından, paylaşıma açık olmamaktan, tekrarlayan sadakatsizliklerden uzak durulmalıdır. Unutulmamalıdır ki "Hiçbir evlilik, ideal evlilik olamaz fakat bütün evlilikler, ortak yaşama canlılık katmayı deneyerek neşeli ve dürüst olabilir. (I.Hoshii)