Firdevs Özbulat

Firdevs Özbulat

AİLE SOHBETLERİ...
[email protected]

ÇOCUK EĞİTİMİNDE EBEVEYN TUTARLILIĞININ ÖNEMİ

23 Temmuz 2022 - 13:43

Çocukların kişilik gelişiminde ilk ve en önemli yapıyı oluşturan sosyal çevre ebeveynlerdir.
Ebeveynler çocuklarını temel anlamda yapılandıranın kendileri olduğunu hiçbir zaman unutmamalıdır.

Çocuk eğitimi bilgi, disiplin ve tutarlılık isteyen çok önemli bir konudur. Bu eğitimde anne babanın çocuğuna karşı kararlı mesajları ve ortak tutumlarıyla başarıya ulaşabilir. Doğru bir disiplin uygulaması, çocuğa kendi kişiliğinin sınırlarını öğrettiği gibi sosyalleşme süreci içinde de bazı değer yargıları aşılar. Bu yolla çocuğun hayat becerileri kazanması hedeflenir.

İyi bir gözlemci olan çocuklar, özellikle ebeveynleri başta olmak üzere yakınlarının davranış ve tutumlarını en ince ayrıntısıyla takip eder ve taklit ederler. Öğüt ve nasihatlerden çok gördüklerini yapmayı tercih ederler. Bu nedenle; anlatılanlar ve pratiğe dökülenler içinde ebeveynlerin tutarsız davranmaları çocuk eğitiminin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi yolunda büyük engeller teşkil eder.

Çocukların iyi alışkanlıklar edinmesi ancak iyi davranışların birlikte yapılandırılmasıyla olur.
Anne-babaların verdikleri sözlerde durması da çocuk eğitiminde ebeveyn tutarlığı açısından oldukça önemlidir. Hem güven kaybı hem sevgi ve saygı kaybının en önemli başlangıçlarından biri verilen sözler konusudur. Sözünde durmayan ebeveyn çocuk için olumsuz bir örnektir.

Ebeveynler çocukları için aldıkları kararlarda birbirlerine saygı duymalıdır. Alınan kararlara itiraz edilecek bir durum varsa bunu çocukların yanında değil onların şahit olmayacakları uygun yer ve zamanda tartışmaları ve çözüme kavuşturmaları gerekmektedir. Ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili farklı farklı kararlar alması ve çocuklara birbirinden farklı mesajlar vermeleri durumunda çocuklar neyin doğru neyin yanlış olduğu anlayamaz.

Ebeveynlerinin tutarsız davranışlarına maruz kalan çocuklar bu davranışlardan kendilerine en uygun olanları seçerler. Bu durum çocuğu engellenmeye tahammülü olmayan ve sınırsız olduğunu düşünen bir birey haline getirir. Dolayısıyla ebeveynlerin davranışlarında ve verecekleri tepkilerde tutarlı olması gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki ebeveynlerin söz ve davranışlarındaki tutarsızlıklar çocukların kişilikleri
ve gelişimlerini olumsuz etkiler.

Çocuğunuza özen gösterin, onun buna çok ihtiyacı var. Ayrıntılara dikkat ederek ona özen gösterdiğinizi hissettirebilirsiniz. Doğru ve güzel sözlerle onu fark ettiğinizi ve ona özen gösterdiğinizi hissettirmeye çalışmalısınız. Kendisine özen gösterildiğini hisseden çocuk daha dikkatli ve sorumlu davranış sahibi bir kişiliğe sahip olacaktır. Ve elbette daha mutlu bir çocuk olacaktır…



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum