ÜNYE, İL OLABİLİR Mİ?

Mehmet Çolakoğlu mehmetcolakoglu@yahoo.com

Cumhuriyetimiz kurulduğundan günümüze kadar değişik dönemlerde, ülkemizin farklı bölgelerinde, ilgili kanunla belirlenen kriterleri yerine getiren ilçeler il yapılmıştır. İl olma kriterleri temel olarak, söz konusu ilçenin demografik özellikleri, ekonomik büyüklüğü ve coğrafi konumu ile ilgilidir ancak, farklı dönemlerde, ilçelerin il yapılmasında siyasi tercihlerinde önemli rol oynadığı bilinmektedir.

Kadim bir tarihi geçmişe sahip olan Ünye’mizin, tarihi süreç içinde birkaç kez İl olma fırsatı gündeme gelmiş fakat sonuç alınamamıştır. Esasen, şehrin ekonomik ve sosyal yapısı daima olumlu yönde gelişmiştir. Bu anlamda, 1932 yılında kurulan Ünye Ticaret ve Sanayi Odası, İlçemizdeki ekonomik yapının uzun yıllara dayandığının ve çok güçlü bir tecrübeye sahip olduğunun kanıtıdır.

Diğer taraftan, 1966 yılında faaliyete başlayan Ünye Kültür ve Müzik Derneği, ilçemizdeki yüzlerce çocuğun sanatla buluşmasına imkân vermiş ve kentimizden birçok sanatçının yetişmesine vesile olmuştur.

Tarihi süreç içinde İlçemizin fevkalade başarılı olduğu diğer bir alan, siyasettir. Ünye, her dönemde önemli siyaset adamları yetiştirmiştir. Rahmetle andığımız, değerli büyüğümüz Sn. Refaaddin Şahin, rahmetli Sn. Yılmaz Sanioğlu, Sn. Şükrü Yürür, Sn. İdris Naim Şahin ve Sn. Numan Kurtulmuş Ünyemiz için her zaman gurur kaynağı olmuşlardır. Adlarını zikrettiğim devlet adamlarımızın yanı sıra farklı görevlerde bulunan birçok siyasetçimiz ve bürokratımız aktif olarak önemli görevleri ifa etmektedirler.

Yukarıda ifade ettiğim çok önemli değerlere sahip olarak İl olma sürecinde son günlerde tekrar atağa geçen İlçemizin, mutlu sona ulaşması için en önemli sorumluluk, yerelde faaliyette bulunan tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlara düşmektedir.


Bu bağlamda, yerel yönetim başta olmak üzere, tüm sivil toplum kuruluşları ve gönüllülük esasıyla çalışan sivil toplum örgütleri şehrimizin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak için çok daha fazla çalışmak ve üretmek zorundadır.

Önümüzdeki süreçte gerçekleştirilecek olan, konferanslar, seminerler, sosyal medya yayınları, atölye çalışmaları, yerel ve ulusal medya programları ilçemizin İl olma sürecine fevkalade katkı sağlayacaktır.

Saygılarımla.