Coşkun Özbucak

Coşkun Özbucak

ÇİZGİ
[email protected]

Başlamak ve Bitirmek

18 Haziran 2022 - 14:13 - Güncelleme: 18 Haziran 2022 - 14:28

Bir değerlendirme yaparken bütüncül bakamıyoruz. Görünenle yetinip bir yargıya sahip oluyoruz. Bu nedenle de doğru belirlemeler yapamıyoruz. Oysa görünenin görünmeyen bölümleri asıl incelenmesi gerekenler.
           
Başlamak ve bitirmek. Başlama noktasını görüp değerlendirmeler yaparsak yanlış sonuca varırız. Çünkü başlangıç noktasına gelene kadar neler yapılmıştır, hazırlıklar nasıl olmuştur incelenmesi gerekir. Bir koşuyu düşünelim: İki sporcu başlangıç noktasına gelip dursa ve yarışmacıların fiziki yapısının görünüşüne göre birine şans tanıyabiliriz. Oysa bu yarış için iki sporcu nasıl hazırlanmıştır, vücut gücü nasıldır bilmiyoruz. Fiziki yapısına göre değerlendirme yaparsak yanılabiliriz. Ummadığınız yarışmacı hazırlığını iyi yapmışsa, diğer de yalnızca kendine güvenerek vücudunu hazırlamamışsa sonuç belli. Ummadığınız yarışmacı kazanır. Yani başlamak önemli ancak belirleyici değil.
           
Bir de bitirmeye baktığımızda aynı yanlışa düşebiliriz. Bitişe gelene kadar koşucunun uyguladığı taktikler önemli. Koşunun metresine göre farklı tempo gerekiyor. 1500 metreyi 100 metre koşusu gibi değerlendirip koşarlarsa yarı yolda yere kapaklanır.
           
Yine başlamak ve bitirme konusunda siyasi, sosyal yaşamda da yanlışlar yapılıyor. Amaç iyi belirlenmeyince taktik hatalar yorulmaya neden olabiliyor. İster istemez seçim süreci başlamış oldu. Tam bir yıl var. (Ani bir erken seçim göz ardı edilmesin) İkili bir tartışma var. Şu an için hakların korunması genişletilmesi için günlük mücadelenin birleştirilmesi ve süreci başlayan seçimde neler ve nasıl duruş sergileneceğine yönelik. İşte burada başlamayı, adayların belirlenmesi (yasal süreç) sürecinden başlatılırsa yanlış yapılır. Başlamayı bugünden almak anlamlı ve doğru olur.
           
Yarışa hazırlanan koşuculara benzetebiliriz. Amacı nasıl belirlerseniz, çalışmalarınız da buna bağlı olarak planlanır. Amaç yanlışsa başarısızlığa şaşırılmamalı. Bugünkü durum nedeniyle amaç nedir? Demokratikleşme mi, sosyalizm mi yoksa var olan sistemde değişiklik yapmadan iktidarın temsilcilerini değiştirmek mi? Bu üç seçenekten hangisini amaç yapmışsanız, yönteminiz ve taktikleriniz de ona göre şekillenecektir.
           
Amaçları belirleyen somut durumdur. Şartlar uygun değilse ve hayali bir amaç belirleyip taktiklerinizi ona göre yaparsanız başarısız olmayı seçmişsiniz demektir. Hayaliniz sosyalizm olabilir. Sosyalizmin gerekliliğini de anlatabilirsiniz-anlatmalısınız da. Ancak şartlar uygun değilse ve durum daha da kötüye gidiyorsa demokratikleşmeyi öncelemek daha doğru olmaz mı?

Amacı yanlış belirlemek, daha kötüye gitmeye katkı sunar ve tarih affetmez.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum