Coşkun Özbucak

Coşkun Özbucak

ÇİZGİ
[email protected]

DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUYOR

02 Ocak 2022 - 13:50

Ünye Yeşilkent Mahallesi’nde özel mülkiyeti de içine alan tarım ve orman arazisinde var olan taş ocağını işleten şirket, çalışma alanını büyütmek için ÇED süreci başlattı. 214744,00 m² (21,47 Hektar) mevcut ÇED alanına 28097,50 m2 (2,81 Hektar) ilave edilerek, 242841,50 m2 (24,28 Hektar) alana çıkarılması, taşocağı ve kırma eleme tesisi yıllık üretim miktarında artış yapılmak suretiyle “COŞKAN MADENCİLİK TİC. LTD. ŞTİ.” tarafından “3135333 Erişim Nolu II-A Grubu Patlatmalı Taş (Bazalt) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artışı” projesi yapılması planlanmaktadır.

Var olan alan ve büyütülmek istenen alanla ilgili bilgiler ÇED dosyasında yazıyor. Burada ayrıntıya gerek yok. Özel mülk ve kamu arazileri için izinler alınacakmış. Ünyeliler (özellikle Yeşilkentliler) bu ÇED dosyasını inceleyip 1 ay içinde itiraz dilekçelerini vermeliler. ÇED uygun bulunursa da yine 1 ay içinde İdare Mahkemesi’ne dava açılması gerekiyor. Bu teknik bilgileri ve dosyayı inceleyip tartışmak için Ordu Çevre Derneği olarak destek oluruz.

Burada süreç hakkında bilgi vereyim. Zaten var olan bir taş ocağı, büyütülmesinin sakıncası yok, diyenler de olabilir. Var olan taş ocağının ne gibi etkileri oldu, bilmiyorum. Ancak “Damlaya damlaya göl olur” diye boşuna söylenmemiş. Başlayan taş ocağı süresi bittikçe, çalışma alanı kalmadı. Yeniden ÇED süreciyle alanını büyütüyor. Dosyada yazılana göre yeni alanları tarım arazisi ve ormanlık. Demek ki tarım arazileri azalıyor ve taş ocağının tozları nedeniyle üretim düşecek.

Yetmiyor, orman kesiliyor. Patlamalı taş ocağı olduğu için de yeraltı su kaynakları yok olacak. Patlama nedeniyle yeraltında toprak hareket ediyor ve yeraltı sularının yolunu kapatıyor. Su yol bulmaya çalışıyor, bu da heyelanlara neden olabiliyor. Birçok taş ocakları çalışmalarında bunlar oldu. Hatta köylerde  (Fatsa İslamdağ) kayma olduğu için evler boşaltıldı.

Yetmeyecek bu taş ocağı ikinci ÇED süresi de bittiğinde 3. ÇED süreci için başvuru yapacak. Yani Yeşilkent taş ocağı işletmesi olacak. Ünye ilçesinde bu tür çalışmalar o kadar çok ki, bir an önce önlem alınmak zorunda. Şirketler kazanıyor, Ünye halkı kaybediyor.

Ünye’deki yaşanan doğa ve yaşam alanlarına yönelik saldırılara karşı başta partiler, sendikalar, dernekler, odalar birlikte tavır geliştirmelidir. Ekolojik denge için tarım alanları, ormanlar korunmalıdır. Yarın çok geç olmadan…
        
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum