Reklam
Reklam
Coşkun Özbucak

Coşkun Özbucak

ÇİZGİ
[email protected]

FATSA'DAKİ MADEN BİZİ İLGİLİNDİRMEZ Mİ?         

23 Nisan 2022 - 14:47

Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma çalışmalarının birinci aşaması bitti. Dağ yok edildi, ormanlar kesildi. Tarım arazileri maden sahası oldu. Şimdi yeni bir ÇED süreci sonlanmak üzere. Alan iki kattan fazla büyütülmek isteniyor. 27 Nisan 2022 tarihinde Ankara’da ÇED için İDK toplantısı yapılacak.
           
Ünyelileri, Çaybaşılıları, Akkuşluları, İkizcelileri ilgilendirir mi bu konu? Bazıları Ünye’de çıkan bir gazetede bu konuyu yazmanın ne gereği var, diyebilir. Ancak gerçekten ilgilendirmeyen bir konu mu bu?
           
‘İlgilendirmiyor’, diyenler yanılıyor. ‘İlgilendiriyor’, diyenler ne yapıyor onu merak ediyorum. Özellikle partiler, sendikalar, odalar, dernekler… Örgütlü kesim edilgense, halkın sessizliğine şaşırmamak gerekir. Halkı bilgilendirecek, toprağına, suyuna; geleceğine sahip çıkması için harekete geçirecek olan bu kuruluşlar değil mi?
           
Fatsa’daki yıkım ve talan bir örnektir. Böyle bir yıkım ve talanın devam etmesi demek, yarın kapınıza dayanacak olan yıkım ve talan uygulamalarına tepkiyi pasifize eder. Ayrıca Fatsa’daki siyanür nedeniyle çözülen madenler ve kimyasallar suya havaya, toprağa karışarak sizleri de tehdit edecek. Önlemi şimdiden birlikte almak zorunludur. Yani Ünye ve çevre ilçeler Fatsalı olmalı. Bugün Fatsalı olma zamanı.
           
İki ilçe arasındaki geçmişten başlayan ve günümüzde de devam eden rekabet, tatlı bir rekabet olarak devam etsin. Ancak bu başka bir konu. Sessiz kalındığında rekabet edilecek ilçe de kalmaz.
           
Haftaya Ankara’da yapılacak toplantıya katılım sağlanmalı, bulunduğumuz yerden de tepkiler dillendirilmeli. Gelecek tepki çağrılarına da olumlu yanıt verilmeli. En güzeli de tepkiyi Ünye ve çevre ilçelerden verebilmek. Fatsa’da yapılacak bir etkinliğe-eyleme katılmak güzel bir dayanışmadır. En güzeli bulunduğumuz ilçede bir etkinlik-eylem yaparak maden sahasının büyütülmek istenmesine tepki gösterebilmektir.
           
Bakalım. Yaşanmışlıklar, deneyimler olmasına rağmen sessiz olmak mı tercih edilecek yoksa olması gereken yapılacak mı? Ben olması gerekenin yapılacağına inanıyorum. Çünkü Üçpınar halkının örnek direnişi var.
           
Artık sorunu doğrudan yaşayanların ses çıkarma dönemi bitti. Saldırı her tarafa. Sıramızı beklemeye gerek yok. “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganı boşuna atılmıyor. Kurbanlık koyun gibi sıranın Ünye, İkizce, Akkuş, Çaybaşı ilçelerine gelmesi mi beklenecek?
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum