Coşkun Özbucak

Coşkun Özbucak

ÇİZGİ
[email protected]

ÜNYE İL OLMALI MI?

22 Ocak 2022 - 18:12

Ünye’de partiler ve kitle örgütleri “Ünye il olmalı” kampanyası başlattı. Bu tür kampanyalar çok kolay. Ünye’nin il olması, kulağa hoş geliyor. İstemek ayrı, neden istendiği konusunda gerekçeler okuyamadım. İlle de il olmak isteniyor.
           
İllerin, ilçelerin yönetim biçimleri farklı. İl olmanın hem kolaylığı hem de zorluğu var. “İsteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü kapkara”. İsteklerimizin başkalarının da isteklerini gündeme getireceğini bilmeliyiz. Bu tür tartışmalar ilçeler arası gerginliğe, gereksiz sürtüşmelere neden olmamalı. Örneğin, Ünye’nin il olmasını Fatsa nasıl karşılayacak? Fatsa halkının düşüncesi önemli değil mi? Ünye il olduğunda çevredeki ilçeler bunu kabul edecek mi? Fatsa’nın bazı mahalleleri Ünye’ye bağlanırsa ne olur? Bir konu tartışılırken soruları artırmak gerekir. “İl olmak istiyoruz!” demekle olmuyor.

           
Neden il olmak isteniyor? Gerekçe siyasi mi, ekonomik mi? Siyasi olarak milletvekilliği sıralamalarında seçilebilir yerlerde yer almak için mi? Yoksa Ordu il yönetim birimlerinden rahatsızlık mı? Ekonomik olarak düşünüldüğünde yeni açılacak devlet kurumları nedeniyle yeni iş alanı elde edileceği için mi?
           
Şöyle bir düşünelim. Bir dönem mahalle gibi yerler ilçe oldu. Ordu büyükşehir olduğunda da belde belediyeleri kapatıldı. Demokratikleşme ve ekonomik olarak kalkınma bakımından ne gibi değişiklik oldu?
           
Altınordu ilçeli olarak Ünye’nin ilçe olup olmaması konusunda taraf olmam. İl olsa da olmasa da benim siyasi, ekonomik, sosyal yaşamımı olumlu ya da olumsuz etkilemez.
           
Ünye’nin il olmasına karşı olan Ünyeliler de vardır ancak böyle taleplere karşı çıkıldığında “hain” ilan edilmek çok kolay. Partiler ve kuruluşlar, popülist politikalarla doğruları bulamaz.
           
Ünyeliler “İl olmayı neden istiyoruz?” sorusunu tartışarak bir karar vermeli. Kararları ne olursa da başım üstüne. İktidarın bu konuda bir planlaması var mı? Ne düşünürler, bilinmez. Seçim tartışmalarında talepler dikkate alınır, bunu biliyorum.
           
Bir soru daha sorayım: Ünye’nin çözülemeyen hangi sorunu il olunduğunda çözüm bulacak?
           
Yeniden vurgulayayım, benim için Ünye’nin, Fatsa’nın il olup olmaması sorun değil. Ancak ekonomik kriz sürerken bu talepler duyulur mu bilmiyorum. Diyeceğim, il olmanın nedenleri, olumlu-olumsuz yanları tartışılmalı. Kolay gelsin…
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum