Coşkun Özbucak

Coşkun Özbucak

ÇİZGİ
[email protected]

ÜNYE'NİN GELECEĞİ KUMSALLAR

25 Haziran 2022 - 13:45

Yerleşim yerlerini değerli yapan özellikler vardır. Bir dere ve şelalesi, göl, orman…

Denizi olan yerlerde de kumsallar en önemli yerlerdir. Ordu’da ilçe içinde kumsalı olan yer Altınordu ve Ünye ilçelerimiz. Fatsa, Perşembe ve Gülyalı’nın ilçe merkezi kumsalları yok oldu. Sırada Altınordu ve Ünye var. Buralarda da kumsallar tehdit altında.

Ünye’nin sahilinde (şehir merkezi) iskelenin sağı solu kumsalıyla övgüye değer bir ilçe konumundaydı. İskelenin sağ (Fatsa yönü) neredeyse yok edildi. Eski iskelenin iskelet biçiminde kalmış olması bile değerli. O iskele, ilçenin bir hafızası özelliğini taşıyor.

Şimdi ilçe için bir simge haline gelen iskelenin sol (Terme tarafı) yönündeki kumsal tehdit altında. Kumsala beton dökülerek işletmeler yapılmak isteniyor. İnsanların oturabileceği, dinlenebileceği yerlere gereksinim var. En güzeli yapılmalı ancak kaş yapayım derken göz çıkarmanın da anlamı yok. Ünye kumsalı bakir olarak kalırsa gelecek nesillere bırakılabilecek en güzel hediyedir. Adım adım kumsallar yok ediliyor. Bugün eski fotoğraflara bakanlar şehri bu duruma getirenler hakkında hiç de güzel şeyler söylemiyorlar. Yarın bizler için de kötü değerlendirmeler yapılacağı kesin. Bugünün fotoğraflarına bakanlar kumsalı göremediklerinde ne derler acaba?

Ünyeliler kumsallarına sahip çıkıyor. Ancak belediye belki de nokta atışıyla birilerine yer yaratmaya çalışıyor. Bu ısrar neden? Beton sevicilik nasıl bir mikrop ki, önü alınamaz bir salgın haline geldi.

Ekoloji ve çevre konusunda önyargılı değerlendirmeler zarar veriyor. Ya da sessiz kalınmanın da geleceğe olumsuz etkisi oluyor. Kumsal yok edildiği durumda “bana ne” diyemeyiz. Başka yerleşim yerlerinde kumsal oluşturmak için çeşitli yöntemler geliştiriliyor, para harcanıyor; biz tersini yapıyoruz. Var olanın canına ot tıkıyoruz.

Bırakın insanlar çocuklarıyla kumsalda yürüsün, paçasını sıyırıp ayağını denize soksun. Yarın bu olanağı bulamadığımızda üzülürüz de iş işten geçmiş olur. Kumsalı özel işletmeler haline getirmeyin. İnsanlar kumsalın tadını çıkarsın.

             
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum