Mehmet Kıyak

Mehmet Kıyak

[email protected]

DEVLETİN GÜCÜ…

11 Kasım 2023 - 11:41

Liderler ‘tarih yazıyoruz derken’, tarihi yapan halk kitleleri değil mi?

Dünyanın ilk on ekonomisine girmek 2053’e ertelenirken, halkın içinden ana-baba, karı-koca kütle halinde ilk ona devletimizden önce çoktan girmiş ve derinlemesine boyut kazanmış bile.

Toplum ikiye ayrılmış. Kiminde öfke kiminde özenti. Engin civan, Dilan, Polat Alemdar Osman. Ekonomide Türkiye’yi çalkalıyorlar. Bu nasıl zenginlik? Milyonlarca takipçi nesini izler anlaşılmaz. Muhalefet ve iktidar bu kadar izlenmez. Devletten önce olan biteni kamu biliyor.

Allah’tan devlet var. Onu da Muhammet amcaya borçluyuz.
- Sn. Bakan neden bekliyorsun diye.
Belki de Cemal Evren’in  ‘olgunlaşsın’ sözünü dinlediler. Çok var böylesi gördüksüzler, kasabamızda bile var. İstanbul aktarma boğazda şarap, akşam çeşmede konser.

Oldu mu?  Olmadı, artık bu renkli görüntülere. Bundan sonra, yürüdükleri yolun allengirli içeriğin öyküsü kamuoyunun yetkililerde iyi ki yetki var demesi.

Bugünlerde İçişleri Bakanlığı opera baskın üst üste gidiyor. 67 değil 76 ilde eşzamanlı operasyon.,

Sadece bir operasyonda 1853 tutuklama. Gece gündüz devam ediyor. Önceki bakan anlaşılan hiçbir şey yapmamış,  yoksa gidiyorum diye pirzolanın pişmesini mi beklenmiş. Devletimin gücü güncel olaylara, güncel sorunlara etkisini göstererek etkinleşir.

Etkinlik devlet görevlilerin işi, ya etkileşim. Muhalefetin işi, değişimi gözlemledi halk. Genel seçimde bile yasaklar kalkar kalmaz iki saat içinde belli olan sonuçlar CHP’nin değişim kurultayı uzun sürünce sıra yeni lider Özgür Özel’in bütünleşmeyi sağlayan etkileşimindeydi.

Kurulan her cümle Anadolu coğrafyasına ekilen birer tohum rolü oynar. Hassas ortama kitlelere halka saygıyla selam vermek yerine şablondan çıkamamak. İlk gün Selahattin Demirtaş’tan başlayarak uzayan selamlar. Aleyküm selam!

Beş ay önceki seçimdeki hatayı İYİ Parti’deki ablaya yükleyip yükü attık diye tekrar yüklenilecek gibi ortam. Hukuksuzluk selamla çözülmez. Mecliste çözülür. Selam Ege’deki ‘50 kuruşa satamıyorum’ diye limon ağaçlarını kesen çiftçiye, bir ay önce yüz liraya çıkıp seksen liraya düşen fındık üreticisine…

Hrant Dink cinayetinin hala sonuçlanamaması, Münevver Karabulut, Türkiye’nin ezberlediği hukuksuzluklardan birkaçı, ya da 11 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz ettiği belirtilen üç aşiret mensubunun beraatı.

Gerçeklerin kavranması dogmatik düşüncelerden, sıyrılarak gerçekleşir. Muhalefet de devlet gibi, devlet de muhalefet gibi.  

Al birini öte yana al birini bu yana. Saat bir türlü ilerlemiyor, sürecin ölçüsü de bilinmiyor…

Devletimin gücü birliktelikten bütünleşmeden geçer.




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum