Coşkun Özbucak

Coşkun Özbucak

ÇİZGİ
[email protected]

KİMLER SİYASET YAPAR?

22 Kasım 2021 - 16:22

Siyaset bir meslek midir? Hangi konular siyasetin kapsamına girer? Bu soruyu sormamım nedeni, “siyasete alet yapmayın” cümlesini sık sık duymamdan dolayı.
           
Ekonomik kriz tırmandıkça tırmanıyor. Dolar 10TL’yi aştı. Yarınla ilgili olumlu düşünülemiyor. Seçim tartışmaları her yerde. Bu arada da parti kapatma hamlesi geliştiriliyor.
           
Sokakta, okulda, fabrikada, tarlada ülkenin gündemi ve sorunları konuşuluyor. Bütçe, asgari ücret; 3600, EYT, kadına şiddet, kayyum, ekolojik yıkım gibi o kadar sorun yaşanıyor ki, hangisini konuşursanız konuşun siyaset kapsamı dışında konuşun deniyor. Hatta konuşanların kimler olacağı konusunda da belirleme yapılıyor.
           
Bir memur işyerinde ekonomik sorunlardan, krizden, enflasyondan söz etse siyaset yapmaktan soruşturma açmaya çalışırlar. Öğrenci, eğitimin paralı hale getirildiğinden, ezbere dayalı eğitim olduğunu söylese, öğrenci siyaset yapamaz diyerek susturulur. Üretici köylü, gübreye, mazota, ilaca, tohuma yapılan zamlardan şikayetçi olsa ve sorumluluğu iktidara yükleyen cümleler kursa siyaset yapmayın derler.
           
Siyaset nasıl bir şeydir anlama olanağı yok. Siyaseti “siyasetçiler” yapar. Halk (seçmen) yalnızca anlatılanlara göre oy verir o kadar. Bir sendika yöneticisinin iktidarı eleştirmesi hazmedilmiyor. İşçi, emekçi, üretici köylü, emekli; kadın, genç yaşadıkları ekonomik, sosyal, demokratik, siyasal sorunlar nedeniyle muhalefeti mi eleştirmeli? Yaşananlarda muhalefet mi sorumlu?
           
Öyle günler yaşıyoruz ki, utanılmasa TL’nin değer kaybetmesinin sorumluluğu muhalefete yüklenecek. Zaten “dış güçlere” yükleme alışkanlığı var.
           
Bu arada gazetecilere de “siyaset yapmayın” deniyor. Halkın bilgilenmesini, gerçekleri öğrenmesini sağlamak siyaset değil mi? Ekonomik, sosyal, kültürel, demokratik tüm konular siyasetin konusudur. Bu konuda yapılan konuşmaların tümü de siyaset kapsamına girer.

Siyaseti, partilere (parti kadrolarına) bırakmak, halkın haklarına sahip çıkmasını istememektir. Siyaset, bir meslek değildir. Yaşamın kendisidir.

Eşit, özgür bir yaşam; bağımsız ve kardeşçe yaşanan bir dünyanın yaratılması için çaba harcamak da siyasettir.
           
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum