Eda Çakır

Eda Çakır

[email protected]

KURBAN-ZALİM-KURTARICI ÜÇGENİ? (2)

08 Temmuz 2022 - 12:44

Bunu dışarıdan bir göz olarak evliliklerde gördüğümüzde sağlıklı bir ilişki olmadığını fark edip şiddet görüyorsun dediğimiz zaman ama beni seviyor diye cevap alırız. Çünkü duygulanım tekrarlanır, bildiği duygu, gördüğü davranış ortaya çıkar: beni acıyor, beni seviyor.
 
Burası kalın bir perdeyi de kapalıdır çünkü kişi bu ilişkide yaşadığı o örüntüyü tekrarlayan döngüleri görebilmesi normal hayatında durup dururken mümkün olmaz kişi böyle bir ilişki sürdürüyorsa bir sıkıntıya maruz kalmazsa karşı taraf tarafından bırakılmazsa hayatında bu şekilde sürdürür ve asla bu ilişkisini sağlıklı olmadığını fark edemez. Bu perdeleri açabilmek bilinçli bir niyet, destekleyici bir bilinç istiyor. Kendini gözlemleyip kendini yargılamadan gözlemleyebilir hale gelebilmiş olmak gerekiyor.

Hayatı yaşarken bilinçli farkındalık içinde olmadan verilen otomatik tepkiler bilinçaltının tepkileridir. Bu döngüyü farkedip bozmak için bilinçaltıyla tepki vermeyelim de kendimizi geliştirelim okuyalım sohbetleri dinleyelim ve kendimizle ilgili bir farkındalık süreci başlatalım Ben eşimle sağlıklı bir ilişki yaşıyor muyum diye üzerine düşünelim

Biz kadınlar olarak çocuklarımızın babalarıyla sağlıklı bol bağ kurumasına izin vermiyoruz babayla çocukların arasına giriyoruz anneler olarak çocuklarımızın tarafını tutuyoruz ve çocuklarımız da yanımıza alarak biz bir taraf oluyoruz babayı da karşı taraf olarak bırakıyoruz genelde.

Türk ailelerine Baba yalnız kalır baba tarafından duygusal fiziksel şiddete maruz kalan anneleri incelediğimiz zaman Baba yüzünden hasta olan şiddet gören bir anne var çocuğu nasıl bir şansı olabilir bu durumda acaba ben kimim acaba ve hayattaki amacım ne diye bu sefer sorgulamaz ben neler yapmaktan hoşlanıyorum diye sorgulamaz bunları düşünmez evde mutsuz hasta ağlayan sürekli söylenen ve kendini acındıran bir anne var ise acaba.

Ben annemi nasıl mutlu ederim annemi nasıl güldürebilirim ve annemi nasıl iyileştirebilirim sorusunu mu soracak annem mutsuz ise çocuk kör bir sevgili burayı iyileştirmeye çalışacak peki çocuk bundan sonra kurtarıcı rolünü alır anne kurban olur baba da zalim olur çünkü anneyi üzüyor anne çocuğun bütün ilgisini sevgisini alıyor.

Burada küçük bir bilinçli hareket eden anne çocuğuna sığınıyor çocuğunun onu mutlu etmesini bekliyor bir beklenti içinde ve çocuğu kurtarıcı var mı girdiği için ebeveyn rolü üstlenmek zorunda kalıyor ve çocuk yetişkin bilincinde gibi davranmak zorunda kalıyor.

Yani ebeveyn kimliğine davranmak zorunda p burada babayı çok şiddetli bir öfke var baba ile anne yetişkin ilişkisi kurabilseler ondan sorumluluklarını alabilseler çocuk bu görevi üstlenmek zorunda kalmayacak.

Kendi hayatına bakabilecek kendisini tanımakla ilgili bir süreci başlatabilecek peki babaya bu kadar öfkeliyken annenin onu istismar ediyorken anneyle bağımlı babayla da uzak ve öfkeli bir ilişki kurar bu çocuk ilerleyen zamanlarda hep kurtaracağı birilerini bulmak ister kurban bilincinde olan birisi varsa köşede kurtarıcı hazır bekler.

Kurtarıcı rolündeki çocuk kendine kurban arayacak eğer birini kurtarırsa sevdiğini ve sevildiğini hissedecek o zaman da birilerini kurtarması lazım evlilik de kurban rolünde kurban bilincinde birini seçmesi lazım ki annesiyle olanı bağımlılık ilişkisini eşi üzerinden devam ettirebilsin.

Bir evde anne baba çocuklar birisini bir şey eksikliğinde öteki mutlaka onun yerine geçer vallahi öldüğünde anne baba yerine alır evdeki büyük olan birinin yerini alır her zaman için bu üçgen sistematik hale gelir iş yerlerinde de aynı şey söz konusudur.

Ben üçgenle resimdeyim ilişkide bulunduğum kişiler üçgen neresinde elemanı üçgenin arasında patronum üçgenin neresinde aile ilişkilerinde üçgenin neresindeyim çocukluk modeline kurulan bu üçgeni alıyoruz evliliğimizi taşıyoruz üçgeni alıyoruz.

Evliliğimize taşıyoruz işimize taşıyoruz her türlü bizimle beraber geliyor bilinçli farkındalık ile biz bunu çözebiliriz ne kadar kendini de üzerinde çalışırsanız aldığınız o kadar yüksek oluyor .


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum