Eda Çakır

Eda Çakır

[email protected]

SINAV KAYGISI NEDİR? KAYGI NASIL BESLENİR? (3)

18 Haziran 2022 - 14:03 - Güncelleme: 18 Haziran 2022 - 14:40

SINAV ÖNCESİ NELER YAPILMALI?

Zaman hızlı geçiyor ve sınav günü yaklaşıyor, dolayısıyla da stres ve panik artıyor. Bu sebeple başarısızlığı ve stresi önlemek için yapılabilecek bazı şeyler var. İşte en önemlileri…

Kaygı azaltıcı teknikler

Kaygı durumunda ortaya çıkan bedensel belirtileri azaltmada, kaygının yol açtığı bedensel uyarımlarla baş etmede gevşeme yöntemlerinin etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

En kolay yoldan diyafram nefesi almayı öğrenerek en kolay gevşeme egzersizini uygulayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey, gözlerinizi kapatarak, sağ elinizi karnınızın üzerine, sol elinizi göğsünüzün üzerine koymanız. Eğer diyaframınızı harekete geçirecek şekilde nefes alabiliyorsanız, yani sağ eliniz hareket ediyor ise başardınız demektir.

Dikkatinizi doğru kullanın

Kaygınız arttığı zamanlarda sınavınızdan uzaklaşarak bedeninizdeki belirtilerle uğraşmaya başlarsınız ve bu belirtilere dikkatinizi yoğunlaştırdığınızda kaygınız daha da artmaya başlar. Kaygınız arttıkça sorular size yabancılaşır, en korkunç sonuçlar aklınıza gelmeye başlar, sınavda en iyi sonuç alabilmek adına size yardımcı olan en önemli mekanizmanız “dikkat” zarar görmeye başlar.  Dikkat odağınızın kayması sınavı tamamlayamamanıza bile neden olabilir. Var olan bu fiziksel kaygı belirtilerini yıkıcı değil yapıcı kaygı olarak yorumlayıp, sınav sırasında daha fazla çaba sarf etmenize yardımcı işaretlerle dikkatinizi sınava yönlendirebilirsiniz.

Kendinize güvenin

Özgüven hemen hemen her şeyin anahtarıdır. Özgüven sayesinde başarısızlık korku olmaktan çıkabilir.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum