Eda Çakır

Eda Çakır

[email protected]

BAĞIMLI OLMA ÖZGÜR OL!

25 Haziran 2022 - 13:46

Kötü alışkanlıklar ile yol almak patlak lastik ile seyahat etmeye benzerler; çok benzin yakarsın ama az mesafe gidersin. Sarf ettiğin enerjiye rağmen hayallerine kavuşmak için ciddi sıkıntılar yaşarsın. Madde bağımlılıkları, alkol bağımlılığı, sigara bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı ve erteleme bağımlılığı birçok bağımlılık türlerinden sadece birkaçı.

Kötü alışkanlıkların hepsinin zihnimiz ve bedenimiz için bir anlamı vardır. Uyuşturucu kullanıyorsan, alkol kullanıyorsan ya da her şeyi erteliyorsan bu sadece sorunun görünen kısmıdır. Bu görünen kısımların hepsinin arkasında ortaya çıkan somut gerçeklikten ayrı çalışan bir mekanizma vardır.
Bugüne kadar hiçbir alkol bağımlısının alkolün tadını çok seviyorum dediğini duymamışken şunu fark ediyoruz; İnsanlar aslında sadece belli bir noktadan sonra alkolün tadına alışılıyor, alkol bağımlılığı noktasına geldiği zaman gündelik hayatın karşısına çıkardığı stresleri ve problemleri alkolün verdiği yatıştırma etkisiyle bir süre bastırabiliyor.

Erteleme durumunda da aynı hal söz konusu. Kişi aslında başka bir insanın 5 dakikada yapacağı işi ayrıntılara çok fazla takıldığı için, sürekli ertelediği ve mükemmeliyetçi olduğu için saatinde bitiremiyor.  Bundan dolayı ciddi bir çukurun içine düştükçe düşüyor.

Oyun bağımlılığını bakalım, bilgisayar başında 15 saat vakit geçiren bir kişinin arka alt problemi utangaçlığı ve özgüven probleminden kaynaklı sosyofobisi olabilir. Kişi iletişim noktasında kendisini yetersiz hissettiği için gerçek hayatta zor iletişim kuruyor ancak sanal dünyada bu eksikliğini bir süre kapatabildiğini düşünüp kendine rahat hareket etme şansı sağladığını zannediyor ve hayatından onlarca saat kendince tatmin olarak o sanal ortamda kalabiliyor, çünkü biliyor eğer çıkacak olursa yalnızlık duygusu kendisini tekrar sıkıştırmaya başlayacak.

Gerçek problemi çözmezsen o alışkanlık tekrar hayatına geri girecek. Eğer ki kötü alışkanlıktan kurtulmak istiyorsan yapman gereken arka plandaki problemi çözmek adına gerçekçi adamlar atman. Evde oturup o alışkanlıktan kurtulmak istersen bu çok zor olabilir. Bu durumu fark kedince yapılması gereken en güzel başlangıç bir defter alıp kurtulmak istediğin alışkanlığın bir ölçümünü yapmak. Böylece günde kaç kez bu çareye teşebbüs ediyorsun, bu durum yüzünden günde, ayda, yılda ne kadar nakit ve vakit harcıyorsun. Ortaya çıkacak olan nicel veri sayesinde bu problem senin hayatında senden ne kadar ne götürüyor görmüş olacaksın.

Bu sonuç ile yüzleşmek problemlerin noktasındaki zararlarını gözler önüne serecek.   Unutmayalım kötü alışkanlıklar insanı içten içe bitiren sinsi bir hastalık gibidir, onlar sizi bırakmadan siz onları bırakın.

O zaman ne diyoruz; BAĞIMLI OLMA ÖZGÜR OL!







 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum