Eda Çakır

Eda Çakır

[email protected]

SINAV KAYGISI NEDİR? KAYGI NASIL BESLENİR? (2)

11 Haziran 2022 - 11:00 - Güncelleme: 11 Haziran 2022 - 11:54

Performansımızı tam gösterebilmeye karşı güdülenmemiz için bir miktar kaygı gereklidir. Ancak bu performansımızı sergileyebilmek adına ortaya çıkan kaygımızı yanlış yorumlamamız, aslında var olmaması gereken yanlış bir duygu gibi hissetmemiz kaygımızın artmasına neden olacaktır.

Örneğin sınav öncesi veya sınav esnasında “heyecanlanmalıyım, terlememeliyim, kaygılanmamalıyım” gibi düşünceler ile olan mücadelemiz, kaygımızı bastırmaya yönelik çabamız, enerjimizin olumsuz duygular üzerinde daha fazla yoğunlaşmasına sebep olarak, asıl olandan uzaklaşmamıza sebep olacak ve kaygı düzeyimizi daha fazla arttıracaktır.

Sınav öncesi çalışma alışkanlıklarını ya da sınava yönelik tutumları gözden geçirerek gerçekçi bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalışmak, beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek, sınava yönelik çalışmaları son güne bırakmamak kaygının azaltılması hususunda önemli yardımcı faktörlerdendir.
Gerçekçi ve akılcı olmayan düşünce ve inançlarımızı doğru ve mümkün olan düşünce ve inançlar ile değiştirerek, bu olumsuz ve doğru olmayan düşünme alışkanlıklarımızı farklı bir gözle yeniden değerlendirerek, kaygımızı bastırmaya değil onu kabul etmeye, tanımaya ve doğru yönlendirmeye çalışarak, dikkatimizi olumlu noktalara odaklayarak sınav kaygısının olası olumsuz sonuçlarından en az hasarla korunmuş oluruz.

SINAV KAYGISININ AZALTILMASINA YÖNELİK AİLELERE ÖNERİLER

Sınavın sonucuyla alakalı belirsizliklerin olması sınav öğrencisi kadar anne ve babaları da endişelendirmektedir. Bu durum ebeveynlerin çocukların sınav sürecinde daha etkin ve daha yakından rol oynamalarına, daha fazla denetleyici davranmalarına neden olmaktadır. Anne ve babaların çocuklarının başarısını arttırmaya yönelik bu çabaları, çocuklarının daha fazla baskı hissetmelerine ve kaygı düzeylerinin artmasına sebebiyet vermektedir. Sıklıkla ve istemsizce aileler kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmaktadırlar. Ailelerin çocuklarından yüksek beklentiler içinde olmaları, sınavı bir araç değil amaç olarak görmeleri çocukların sınava yönelik kaygısını maksimum seviyeye çıkartan başlıca sebeplerdendir. Çocukların potansiyellerine uygun olmayan amaçların belirlenmesi ya da sınavı kendini kanıtlayacağı bir platforma dönüştürmesi de kaygı düzeyici yükseltir.

 Bu süreçte aileler sınırlarının frakında olmalı, çocuklarına karşı güven vererek her türlü sonuca karşı olumlu geri bildirim vermelidirler. Sınavın özne olduğu konuşmalarda hassas davranmalı, çocuklarına karşı beklenti düzeyini gerçekçi sınırlara indirmeli, sınavı abartılı yüceltmemeli, ölüm kalım sorunu haline getirmemeli, çocuklarını akranlarıyla mukayese etmekten kaçınmalıdırlar. Bu süreçte aile içi duygu ve olumlu düşünce paylaşımı oldukça önem arz etmektedir. Aile fertleri birbirlerine uygun rol model olmalı, bireyler kendi içlerinde doğru problem çözme davranışları geliştirilmeli, herkesin ortak çabası ile sakin aile ortamı sağlanmalıdır.

Anne ve babanın sınavın zor olduğunu ve çocuklarının sınavı kazanamayacağını düşünmesi öğrencinin kaygısını arttıracak ve potansiyelini kullanmasını engelleyecektir. Anne ve baba olarak yıkıcı değil yapıcı olunması sınav öğrencisine daha fazla faydalı olacaktır.

Devamı Haftaya…




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum