Firdevs Özbulat

Firdevs Özbulat

AİLE SOHBETLERİ...
[email protected]

AİLE İÇİ SAĞLIKLI İLETİŞİMİN ÖNEMİ

18 Haziran 2022 - 14:12 - Güncelleme: 21 Haziran 2022 - 11:56

Evli bireylerin çoğu "Eşimle aynı dili konuşuyorum ama anlaşamıyoruz" şeklinde ifadelerde bulunurlar. Dolayısıyla bazen karşınızdaki ile aynı dili konuşmak anlaşılmak için yeterli olmamaktadır. Eş sisteminde sağlıklı iletişimin sürdürülebilmesi için bireysel alanların, evlilik birliğinin gerekleri ve sorumlulukları ölçüsünde serbest bırakılmasının kabul edilmesi gerekmektedir.
Eşlerin bireysel alanlarının evliliğin getirdiği hak ve sorumluluklar çerçevesinde serbest bırakılması ilişkinin ve iletişimin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi bakımından gereklidir. Eş sisteminde etkili bir iletişim başlatabilmek ve sürdürebilmek için "sen dili" yerine "ben dili"kullanmak gerekmektedir.

Sen dili karşı tarafı suçlayıcı bir konuşmadır. Sen dilini kullanan eşler genellikle karşı tarafı eleştiren bir söylemde bulunurlar. Dolayısıyla iletişim içinde suçlanan eş kendini savunmaya geçer. Savunma ve suçlamanın olduğu bir iletişim sağlıklı bir iletişim olmaktan uzaklaşır.

Ebeveyn-çocuk ilişkisi içinde benzer durumlar söz konusudur. Aile içi iletişim stilleri bireyin iletişim diline çocuklukta yerleşmektedir. Ebeveynler için topluma yeni bir insan kazandırmak, onun bakımını ve yetiştirilmesini üstlenmek ailesine, topluma ve sonuçta insanlığa yararlı bir birey kazandırmak kolay bir iş değildir.

Sağlıklı aile içi iletişim bireyin kişilik gelişiminde, kişisel, sosyal ve mesleki yaşamında başarı elde etmesini sağlamaktadır. İletişim becerileri gelişirken çocuğun yetiştirildiği ebeveyn tutumları, ailenin iletişim modeli çocuğun mizacı üzerinde etkili olmaktadır. Aynı zamanda çocuğun iletişim girişimlerine ailenin ve diğerlerinin verdiği tepkiler de çocuğun iletişim modelini etkilemektedir.
Aile içerisinde yukarıda belirtmiş olduğum sebeplerden dolayı elbette ki tartışmalar ve çatışmalar yaşanmaktadır. Bu tartışma ve çatışmaların sulh içinde çözüme kavuşabilmesi için aile üyelerinin her biri çaba göstermelidir.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum