Firdevs Özbulat

Firdevs Özbulat

AİLE SOHBETLERİ...
[email protected]

DUYGUSAL MANİPÜLASYON NEDİR?

11 Haziran 2022 - 10:59 - Güncelleme: 11 Haziran 2022 - 11:54

Kişilerarası ilişkilerde yaşanan en zorlayıcı sorunlardan biri olarak zaman zaman maruz kalınan duygusal manipülasyon bazen açık ve direkt bazen ise örtük ve dolaylı olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Duygusal manipülasyon başka birinin algısını, duygusunu, düşüncesini, davranışını ve hatta hayatını istenilen yönde değiştirmeyi amaçlayan, aldatıcı, duygusal olarak tahrip edici ve psikolojik problemlere yol açıcı bir etki türüdür.

Duygusal manipülasyona maruz kalan kişi istemediği şekilde davranmaya psikolojik olarak zorlanmaktadır. Birey her ne kadar seçimlerinde özgür olduğunun bilincinde olsa da manipülatörün oluşturduğu yoğun duygusal baskıdan dolayı istediği şeyleri yapamaz.

Manipülasyonu yapan kişinin yani manipülatörün amacı ayrıcalık ve güç sağlamak, kontrolü ele geçirmektir. Duygusal manipülasyona maruz kalan kişi aslında istemediği şekilde davranmaya psikolojik olarak zorlanıyordur diyebiliriz. Çiftler evliliklerinde ya da romantik ilişkilerinde engellerle, güçlüklerle ve anlaşmazlıklarla karşı karşıya kalmaktadırlar.

Romantik İlişkilerde güç sağlamak ve kontrolü ele geçirmek isteyen bireyler partnerlerine karşı oldukça eleştirel ve bencil davranmaktadırlar.

•Eşinizle ilişkinizde kendinizi boğuluyor gibi hissediyor musunuz?

 • Eşiniz sizi ima yolu ya da dolaylı olarak durmadan eleştiriyor mu? Manipülator eş veya partner bu durumlarda karşısındaki kişinin zaaflarının farkındadır. Gizli bir şekilde karşısındaki kişiyi yoğun duygusal baskı altına alır ve bu yolla kendisine çıkar sağlar. Mağdur kişi bir yerden sonra kendi zekasını, mantığını, duygularını ve iradesini kullanamaz hale gelir. Kişilerin duygusal manipülasyona maruz kaldığını fark etmesi uzun yıllarını alabilir. Hatta bireyler bu durumun hiç farkında bile olamayabilir…

Manipülator kişilerin özelliklerini kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

•Manipülatör kişi sıklıkla istediklerini elde etmek için gerçeği çarpıtır.

•Karşısındakini duygusal olarak manipüle eden kişi ısrarla kendi isteklerinden bahseder. Bunu yaparken karşı tarafın ihtiyaçlarını hesaba katmaz.

•Bir sorun meydana geldiğinde sürekli kendi kendini haklı göstermeye çalışır.

•Mağdur rolüne girerek karşısındakine kendini kötü hissettirir.

•Başkaları ile koalisyonlar kurup onları kendi tarafına çekmeye çalışır.

•Duygusal şantaj yapar.

•Hakaret ederek ve bağırarak iletişim kurmaya çalışır ve karşısındaki kişiyi dinlemez.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum