Firdevs Özbulat

Firdevs Özbulat

AİLE SOHBETLERİ...
[email protected]

"Bilinçli Aile Olabilmek"

21 Mayıs 2022 - 14:16

Aile kurumu, toplum ile birey arasındaki bağın ve iletişimin ilk başladığı çevredir. Birey ilk olarak aile üyeleri ile sosyalleşmeye başlar. Toplumun doğal ve yapı taşı olan aile kurumu bireyin bedensel, entelektüel ve ahlaki gelişimini sağlar.

Aile kurumu, kelime anlamı olarak bizlere bir bütünü çağrıştırsa da kendi içinde bazı alt sistemlerden oluşmaktadır. Bu alt sistemler anne-çocuk, baba-çocuk, kardeşler ve karı-koca gibi tanımlanabilmektedir. Değişik aile yapılarında bu alt sistemler çeşitlenmektedir.

Bilinçli aileler hem dış dünya hem de kendi alt sistemleriyle olan ilişkilerini sağlıklı bir şekilde yürütmektedir. Bunun temel nedenini aile üyelerinin birbirlerine güvenli bir şekilde bağlanması olarak görebiliriz. Bir çocuğun kendini bakım veren kişinin yanında hem fiziksel hem de psikolojik olarak güvende hissetmesi anne-babanın çocuk için güvenilir bir zemin oluşturabildiğini gösterir.

Çocuğun bütüncül bir kendilik algısının oluşabilmesi için öznel deneyimlerin tutarlı, anlamlı ve süreklilik içeren bir şekilde devam etmesi gerekir. Bilinçli aileler çocuklarına bu tarz yaşam becerilerini kazandırabilmektedir. Sağlıklı ve başarılı yetişkin bir birey olabilmek için insan hayatındaki önemli süreçlerden birisi de ergenlik dönemidir. Ergenlik dönemini sağlıklı bir şekilde tamamlamak için en büyük görev ebeveynlere düşmektedir.

Ebeveynler bu dönemde çocukları ile bilinçli ve kendinden emin bir şekilde iletişim kurmalıdır. Çocuklarına sürekli öğütler vermek yerine onları daha çok dinlemeye önem vermelidirler. Ebeveyn ve ergen ilişkisi ergenin tüm gelişim alanlarındaki ilerleyişinde büyük ölçüde etkilidir. Ayrıca olumsuz ebeveyn-ergen ilişkisinin, ergenlerin riskli davranışlara yönelmesi konusunda önemli bir risk faktörü olduğu da bilinmektedir.

Ergenin kendi kendini yöneten, özgüveni, farkındalığı ve benlik saygısı yüksek, mutlu bir birey olması sosyal çevresi ile olan ilişkilerini de olumlu bir şekilde etkilemektedir. Bunların yanı sıra bilinçli bir aile olmak için ilk olarak bilinçli birer karı-koca olabilmek gerekmektedir. Eşinizin kişiliğine saygı duymak, onu olduğu gibi kabul etmek ve gelişimine katkı sağlamak eş olarak bilinçli bir şekilde hareket ettiğinizi gösterir.

Eşinizin duygularını anlamak, ilgi ve sevginizi ona hissettirmek ailenizin karı-koca alt sistemini ve ilişkinizi olumlu yönde etkileyecektir. "Biz bilincine" ulaşabilmiş her aile üyesi bilinçli aile olma yolunda ilk adımını atmış olur ve bununla beraber aile içi ilişkiler sağlıklı bir şekilde devam eder. Çünkü burada artık devreye empati, sorumluluk ve diğerkâmlık girmiş olur.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum