Firdevs Özbulat

Firdevs Özbulat

AİLE SOHBETLERİ...
[email protected]

AİLE İÇİ ŞİDDETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

25 Haziran 2022 - 13:43 - Güncelleme: 25 Haziran 2022 - 13:44

Aile içi şiddet durumu her toplumda meydana gelen yaygın bir problemdir. Aile içi şiddet aile üyelerinden biri tarafından aynı ailedeki bir diğer üyenin veya üyelerin yaşamını fiziki veya psikolojik bütünlüğünü tehlikeye sokan kişiliğine veya kişilik gelişimine ciddi boyutta zarar veren eylemler ve ihmallerdir.

Şiddet ve şiddetin ortaya çıkardığı korku aile fonksiyonları üzerinde yıkıcı etkiler ortaya çıkarır. Aile içi şiddetle birlikte yaşamak tüm aile üyelerinde psikolojik ve fiziksel hasarlara neden olur. Aile içindeki şiddet davranışını beş grupta değerlendirebiliriz: -Fiziksel şiddet -Cinsel şiddet -Duygusal istismar -İhmal -Ekonomik istismar Aile içindeki şiddetin çocuklar üzerinde birçok etkisi vardır.

Şiddet yaşanan evde çocuklar çoğu kez şiddetin yakın tanıkları, zaman zaman da doğrudan yaşayanı olmaktadırlar. Şiddet ortamında büyüyen çocuklar, kendilerine bakım gösteren kişilere yani ebeveynlerine ve kardeşlerine bağlanmakta zorluk yaşayabilirler.

Şiddete maruz kalan veya şiddete tanıklık ederek büyüyen çocuklar ileriki yaşamlarında problemli ilişkiler yaşama riskiyle karşı karşıya kalırlar. Aile içi şiddete maruz kalan veya tanıklık eden çocuklar agresif, yıkıcı, kaba ve uygunsuz davranışlar sergileyebilirler.

Çocuklarda içine kapanma, korkular taşıma, sosyal çevre ile iletişim sorunları yaşama, okul yaşamında başarısızlık görülebilir. Kendilerini ifade etmekte zorluklar yaşarlar ve problem çözme becerileri yoktur. İsteklerini karşı tarafı tehdit ederek elde etmeye çalışırlar.

Ergenlik döneminde başkalarına ve kendilerine zarar verme eğiliminde olurlar. Bazı çocuklar ise şiddete eğilimli olan davranışların aksine içine kapanırlar. Üzüntü korku ve endişe gibi belirtiler gösterebilirler. İleriki yıllarda da şiddet karşısında hassas, endişeli ve depresif bir ruh haline sahip olabilirler. Aile içindeki şiddetin çocuklar üzerindeki en büyük etkisi çocukların ailede şiddeti normalleştirmesidir.

Bu çocukların gelecekte şiddet uygulama olasılıkları fazladır. Şiddet yaşanan ailelerde ebeveynler şiddetin çocuklar üzerindeki etkilerini fark etmelidir. Şiddeti durdurmak ve çocukları korumak için adımlar atmalıdırlar.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum