Firdevs Özbulat

Firdevs Özbulat

AİLE SOHBETLERİ...
[email protected]

Mutlu Evlilik Mümkün Müdür?

28 Mayıs 2022 - 15:15

Çiftler evlilik sürecinin başında birey olarak var olurlarken sürecin ilerleyen dönemlerinde çift olma ve aile olma yolunda ilerlemektedirler. Yapılan araştırmalara göre evlenen bireylerin ilk amacının "Mutlu Olmak" olduğunu görmekteyiz. Peki mutlu bir evlilik mümkün müdür? Mümkünse nasıl olur? Gelin birlikte inceleyelim…

Evlilik üç ana dönemden oluşmaktadır. 1- Aşk dönemi 2- Güç ve kişilik çatışması dönemi 3- Bağlılık Dönemi Evliliğin ilk dönemi olan aşk dönemi çiftlerin mutluluk duygusunu en yoğun ve sık yaşadığı dönemdir. Bu dönemde aşk yeni versiyonlarıyla karşınıza tekrar çıkar ve ilişkinize yeni bir heyecan katar.

Sağlıklı evliliklerde çift olarak hareket etmenin size kazandırdığı yeni bilinç mutluluğunuzun devam etmesini sağlar. Bu yeni bilincin temel yapı taşlarının "sevgi+işbirliği" olduğunu söyleyebiliriz. Evliliğin ikinci dönemi olan güç ve kişilik çatışması döneminde çiftler arası tartışmaların ve çatışmaların ortaya çıktığını görmekteyiz.

Bu dönemde önemli olan çiftler arası iletişim becerilerinizi geliştirmektir. Partnerinize iyi niyetle yaklaşabilmek, evde meclis oluşturabilmek ve açık-şeffaf ilişki kurabilmek evliliğinizi besleyen temel iletişim becerilerindendir.

Evliliklerde iletişim becerilerini geliştirebilmiş çiftler mutluluk duygusunu karşılıklı olarak hissetmeye devam ederler. Çoğu çift evliliklerindeki mutluluğun tartışma ve çatışma olmadan devam etmesini temenni etmektedir. Fakat evliliği sorun yaşamadan devam ettirmek imkansızdır.

Evliliğin üçüncü dönemi olan bağlılık döneminde çiftler evliliklerini sabır ve özveri ile devam ettirme gayretinde olmalıdır. Çiftlerin birbirlerine karşı yaptığı psikolojik yatırımlar ilişkilerindeki bağlılığı canlı tutmaktadır. Evlilik bağını canlı tutan en önemli etkenlerden biri de cinsel yaşamdır.

Cinsel yaşamı sağlıklı geçen çiftlerin evliliklerindeki mutluluğun devam ettiğini görmekteyiz. Cinsellik sadakat sınırları içinde devam ettiği sürece hem kadın hem de erkek kendini özel hisseder ve bu durum aralarındaki bağın daha da güçlenmesine neden olur
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum