Mehmet Çolakoğlu

Mehmet Çolakoğlu

[email protected]

SOSYAL GİRİŞİMCİLİK

23 Ocak 2022 - 14:01

Sosyal girişimcilik, herhangi bir ticari işletmenin faaliyetlerini, bulunduğu çevrede sosyal fayda üretmek amaçlı sürdürmesini ifade etmektedir. Bu bağlamda, sosyal fayda, işletmenin faaliyetlerini gerçekleştirdiği toplumdaki ekonomik, sosyal ve çevresel sorunların çözümüne katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Son yıllarda, Avrupa Birliği tarafından özellikle genç işsizliğe karşı bir çözüm olarak ortaya atılan sosyal girişimcilik kavramı, ülkemizde de hızlı bir gelişim göstermektedir. Küreselleşme ile ortaya çıkan ulusal ve uluslararası yatırımlar, öncelikle yereldeki küçük işletmelerin faaliyetlerine son vermelerine neden olmakta ve etki alanını hızla genişletmektedir.

Gelişmekte olan ülkeler içinde hızla artan ekonomik büyüklüğe sahip olan ve stratejik konumu ile uluslararası ticaretin merkezinde olan ülkemiz, çok uluslu şirketlerin tüketim amaçlı her zaman yatırım odağı olmaktadır. Bu durum, ülkemize yabancı yatırımların gelmesine ve ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlamasına rağmen, özellikle yerel çevredeki küçük işletmelerin kapanmasına ve üretimde verimsizliğe neden olmaktadır.

Günümüzde, hızla artan yatırım maliyetleri artık küçük hacimli de olsa yeni işletmelerin kurulmasını fevkalade zorlaştırmaktadır. Bu durum, tüm dünyada olduğu gibi yeni yatırım ve işletme modellerinin hayata geçirilmesini zorunlu hale getirmektedir. Yukarıda ifade ettiğim, sosyal girişimcilik kavramı özellikle Avrupa Birliği içinde başlayarak hızla büyüyen bir girişimcilik modeli olarak, ülkemizde de uygulanmaya başlanmıştır.

Satılamayan gıdalarımızı değerlendirmemize yardım eden, atıl ürünlerimizi ekonomiye, çevreye ve topluma kazandıran Fazla Gıda, akıllı atık toplama ve şehir temizleme işlemleri için kapsamlı çözüm sunan Evreka, gibi ülkemizde faaliyet gösteren sosyal girişimcilik işletmelerinin yanında dünyada sosyal girişimcilik işletmesi olarak, satılan her çift ayakkabı karşılığında ihtiyacı olan bir çocuğa ayakkabı sağlayan, TOMS, uluslararası bir sosyal işletme olarak örnek alınabilir.

Yaşadığımız toplumdaki ekonomik ve sosyal ihtiyaçları dikkate alarak , yerel yönetim ve sivil toplum örgütleri ve özel girişimcilerin işbirliği ile kurulacak sosyal girişimcilik temelli işletmeler, özellikle gençlerin istihdama katılımı katılımına büyük katkı sağlayacaktır.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum