Mehmet Çolakoğlu

Mehmet Çolakoğlu

[email protected]

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

02 Ocak 2022 - 13:57

Üniversite-Sanayi işbirliği kavramı geniş anlamıyla "Üniversitelerin mevcut imkanları ile sanayinin mevcut imkanları birleştirilerek bilimsel, teknolojik ve ekonomik yönden gelişmeleri için yaptıkları sistemli çalışmalar bütünüdür.’’ şeklinde ifade edilebilir ancak, yaşadığımız yerel çevrede Üniversite-Sanayi İşbirliği; akademik ortamda kazanılan teorik bilginin yine yereldeki üretim ve hizmet sektöründe faaliyette bulunan kurum ve kuruluşlarla uygulamaya yönelik işbirliği yapmak olarak ifade edilebilir.
                                                           
Ülkemizde, son yıllarda hemen hemen her il ve ilçede kurulan fakülte ve meslek yüksekokulları yükseköğrenim statüsünde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bu durum, yüksek genç nüfusa sahip olan ülkemiz için başlangıçta avantaj olarak görülmesine rağmen, nitelik olarak beklenen başarıya ulaşamayan üniversiteler ve mezunlar için giderek dezavantajlı ortam oluşturmaktadır.

Genellikle teorik bilgiye dayanan ve öğrenci merkezli olmaktan uzak eğitim-öğretim faaliyetleri yükseköğrenim mezunu binlerce gencin istihdama katılımını engellemektedir. Bu anlamda, reel sektörün talep ettiği pratik bilgi ile donanmış, kendine güven duygusu gelişmiş, sosyal ve kişisel gelişimi yüksek olan insan kaynağına sahip olmak fevkalade zorlaşmaktadır. Bu durumda, ülkemizde çok az sayıda üniversiteden mezun olan gençlerin istihdama katılımı mümkün olmakta, fakat diğer üniversitelerden mezun olan gençler işsizlik ordusuna katılmaktadır.

Yukarıdaki ifadelerimi, İlimizde yükseköğrenim kurumu olarak faaliyetlerini sürdüren, Ordu Üniversitesi bağlamında sürdürmek istiyorum. İlimiz genelinde üniversitemize bağlı 12 fakülte, 1 Yüksek Okul ve 8 Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Yaklaşık 21.000 gencimizin öğrenim gördüğü üniversitemizde eğitim faaliyetinin gereği Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinde eğitim-öğretim gören öğrenciler dışında diğer okullardaki öğrencilerin teorik bilgiyi pratik bilgiyle geliştirme imkanı bulamadıkları görülmektedir.

Tam bu noktada, üniversite-sanayi işbirliği fevkalade önem arz etmektedir. İlimizdeki resmi ve özel tüm kurum ve kuruluşların, özellikle üretim ve hizmet sektöründe faaliyette bulunan tüm işletmelerin ivedilikle işbirliği mekanizmalarını faaliyete geçirmeleri gerekmektedir.

Bu bağlamda, ticaret ve sanayi odaları, meslek odaları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ve Ordu Üniversitesi arasında üniversite-sanayi işbirliği eylem planı uygulamaya geçirilmelidir.  
 


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum