Mehmet Çolakoğlu

Mehmet Çolakoğlu

[email protected]

Sosyal Girişimci Gençler

07 Kasım 2021 - 16:38

Sosyal Girişimcilik kavramı son yıllarda ülkemizde de çok sıklıkla kullanılmaktadır. Sosyal girişimcilik en basit ifade ile; girişimciliğin sosyal fayda üretme temelli oluşturulmasıdır.  Başka bir ifadeyle, sosyal girişimcilik, işletmelerin elde ettiği karı, sosyal fayda için harcamasıdır. Bu anlamda, sosyal girişimcilik, son TÜİK verilerine göre %22,7 olan genç işsizlik için de bir çözüm olarak ortaya çıkmaktadır.

Avrupa Birliği sürecinde aday ülke olan ülkemizde, birçok kamu ve özel kurum ve kuruluşun yanında, binlerce STK’da her yıl milyonlarca Avro bütçeli hibe projelerine başvuru yapmaktadır.

Bu bağlamda, Avrupa komisyonu Sosyal Girişimcilikle ilgili projelere daha fazla hibe desteği vermektedir. Ulusal ve yerel çevrede faaliyetlerini sürdüren Sivil Toplum Kuruluşlarının en önemli amacı gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile herhangi bir kar amacı gütmeden karar alma sürecine katılmaktır.

Gençlerin, kişisel ve profesyonel gelişmelerinin yanı sıra, ekonomik ve sosyal hayata katılımına imkan sağlayan faaliyetlerde bulunan yerel STK’ların sosyal girişimcilik temelli gerçekleştirecekleri projeler fevkalade önem arz etmektedir. Hedefleri belirlenen ve mali kaynağı hazır olan faaliyetlerde aktif rol alacak olan gençlerin proje sonunda elde edecekleri, sosyal ve profesyonel beceriler yerel kalkınma ve ulusal kalkınmaya çok büyük destek olacaktır.

Diğer taraftan yerel yönetimler de sosyal girişimci gençlerin yetiştirilmesinde önemli bir role sahiptir. Yerel yönetim ve STK işbirliği toplumda çok daha fazla olumlu algılanacaktır.
Özellikle, bulunduğumuz çevrede STK’lara karşı mevcut olan ön yargı, yerel yönetimlerin sosyal girişimcilik projelerinde aktif rol alması ile olumlu sonuçlar verecektir. Yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının gençlerin ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılımına imkan verecek sosyal girişimcilik hedeflerine uygun faaliyetler gerçekleştirmeleri gençlerin istihdama katılımı da hızlandıracaktır.
Bu bağlamda, yaratıcı ve yenilikçi bilgi ve becerilerle güçlendirilen gençlerin uluslararası faaliyetlere katılmaları ülkemizin uluslararası ilişkilerine de olumlu katkı sağlayacaktır. 
     
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum