Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

Konservelerdeki Ölümcül Tehlike: Botulizm

21 Mayıs 2022 - 14:11 - Güncelleme: 21 Mayıs 2022 - 14:12

1700’lü yıllarda Almanya’da bir kasabada yüzlerce kişinin sosis yedikten sonra gösterdiği zehirlenme bulguları ile hastalığa Latince sosis anlamına gelen “botellus” dan türetilen botulismus denmiştir. Botulizm hastalığının etkeni Clostridium botulinum'dur.

Ev yapımı konservelerden bulaşabileceği gibi; tütsülenmiş, fermente edilmiş, tuzlanmış et ve balık ürünleri ya da endüstriyel üretim konserve gıdalardan da bulaş olabilir. Gıda kaynaklı botulizmin başlangıç belirtileri, toksinli gıdanın tüketiminden sonraki 18-36 saat arasında ortaya çıkar ancak hastalığın kuluçka süresi 2 haftadır.

Zehirlenmenin erken belirtileri, belirgin halsizlik, zayıflık ve baş dönmesidir. Bulanık görme ve çift görme, göz kapağında düşüklük, ağız kuruluğu, konuşma ve yutkunmada zorluk çekme, kalp atımında azalma, tansiyon düşüklüğü, nefes alıp vermede zorluk, diğer kasların zayıflığı, ağrılı şişmeler, ciltte beklenmedik renk değişiklikleri, terleme bozuklukları, karın ağrısı, bulantı, kusma ve kabızlık genel belirtileri arasında yer alır. Botulizm son derece tehlikeli ve ölümcül gıda zehirlenmesidir. En ufak zehirlenme şüphesinde  bile doktora başvurulmalı.

Sağlıklı konserve yapmak için yüksek asitli gıdaların pastörize, düşük asitli gıdaların ise mutlaka sterilize edilmesi gerekiyor. Yaptığınız konservelerin güvenli olup olmadığını belirlemek için asla yiyecekleri tatmayın. Herhangi bir şüpheniz varsa, yiyecekleri atın.

Konservelerin kapakları sızdırıyorsa veya şişmişse; ambalajlar hasarlı, çatlamış veya anormal görünüyorsa, ambalaj açıldığında sıvı, köpük püskürtürse ya da ambalajdaki gıda küflü veya kötü kokuyorsa tehlike var demektir. Bu tür gıdaları hemen çöpe atın.
Korunma Yolları Nelerdir?

•           Bir yaşın altındaki bebeklere bal verilmemelidir.

•           Ev konservelerinin hazırlanması sırasında yeterli ısı ve basınç uygulanmak ve tüketilmeden önce 10 dakika kaynatılmalı.

•           Şişmiş konservelerin açılmamalı, kokuşmuş besinler yenilmemeli.

•           Cam kavanozlar için sıfır kapak kullanmak çok önemli. Eski kapaklar kesinlikle kullanılmamalı.

•           Mikrodalga fırınlar ne sporu öldürür ne de toksini etkisiz hale getirir. Gıdayı ısıtmak tehlikeyi azaltmaz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum