Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

RAMAZAN'DA ARTAN GIDA İSRAFI

23 Mart 2024 - 16:40

Ramazan ayı geldiği zaman evdeki en büyük telaş mutfaklarda yaşanıyor. Tatlıdan, atıştırmalıklara, ana yemeklerden salatalara kadar hazırlanan yemeklerin sunumu da bir o kadar önem arz ediyor ve tüketilebilir olanın çok fazlası yiyecekler hazırlanıyor. Elbette ramazanda hazırlanan tüm sofralar oldukça özel ve özen gösterilen sofralar ancak porsiyon miktarına hem sağlığımız hem de gıda israfı açısından değerlendirmek gerekiyor.  

İftarda gün boyunca vücudun ihtiyaç duyduğu her besin ögesini içeren bir beslenme sağlık için yeterli.  İnsanoğluna yeterli gelmeyen ne yazık ki gösterişsiz sofralar. Şatafatlı iftar sofraları ve israf, Ramazan ayının manevi atmosferine gölge düşürüyor.

Özellikle otellerde çeşitli kurum, kuruluş,  sendika, vakıf ve dernekler tarafından kurulan iftar sofralarında yaşanan israf oldukça fazla. Ramazan ayında öğün sayısının 2 ana öğüne düşmesi ile günlük gerekli besin ögeleri ve enerji alımının sağlanmasına dikkat edilmeli. Plansız ve fazla miktarda pişirilen yemekler hem israf hem de sağlığımız için gereksiz.


BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre ülkemizde her yıl kişi başına 93 kilogram, toplamda ise 7.7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Türkiye, dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor ve artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için gıda israfının mutlaka önüne geçilmeli.

Dünyada her gün 5 milyona yakın ekmek ve her yıl 18 milyon tonu aşkın sebze ve meyve çöpe gidiyor. İsraf edilen bu gıdaların maliyetiyle her yıl 60 hastane ve 120 okul açılabilecek kadar büyük bir israf var. Kendi yaşamımızdan başlayarak dünyadaki israfı azaltmak yönünde bir adım atabiliriz. Ramazan ayında raflarda pek çok farklı marka ve alternatifini gördüğümüz hurmaları tatlandırmak, daha parlak göstermek veya raf ömrünü uzatabilmek için glikoz şurubu eklenebiliyor.

Birkaç çeşit hurma alıp beğenilmeyenleri israf etmek yerine,  glikoz şurubu eklenmemiş hurmadan alıp hem şeker ve obezite riskini azaltmış hem de israfı önleyebilirsiniz. Pide veya artan ekmekleri tost veya pizzaya dönüştürebilirsiniz. 5 kişilik bir sofraya 8-9 kişilik yiyecek konulması artan yiyeceklerin çöpe gitmesine yol açıyor.

Bunu önleyebilmek adına kişi sayısıyla uyumlu her gün için menü planlaması yapıp alışveriş ve sofra hazırlığını bu doğrultuda yapabilirsiniz. Sahur öğününüzde iftara kıyasla daha hafif ve uzun süre tok tutacak besinlerin tüketimine özen gösterin. Kahvaltı ve meyve kombinasyonu ile sahur yapmak sizi hem tok tutacak hem de rahat bir oruç günü geçirmenizi destekleyecektir.


Avuç içi büyüklüğünde bir parça pidenin, bir dilim ekmeğe eşit olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sahurda pide yerine tam buğday veya tam tahıllı ekmek tercih etmek daha sağlıklı bir tercih. Sahur öğününün doyurucu olup, sindirim sistemini rahatsız etmemiş olması sizi iftarda sağlıklı yiyecek tercihi ve porsiyon kontrolü konusunda destekleyecektir.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum