Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

4 SORUDA YÜRÜYÜŞ

06 Ocak 2024 - 11:27


1)Yürüyüş yapmak sağlığımızı nasıl etkiler?

Her gün düzenli olarak 30 dakika yürüyüş yapmak hem bedene hem ruha  iyi gelir. Yürüyüş mobiliteyi  düzeltir ve omurgayı güçlendirir. Düzenli yürüyüş yapıldığında kalp hastalıklarını riskleri azalır ve kan basıncının dengelenmesi kolaylaşır. Yürüyüş akciğerdeki oksijen dolaşımını artırır ve akciğerlerin ve solunum yollarının daha iyi çalışmasını sağlar. Sindirim sistemini düzenler.  Kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur. Haftada 150 dakika veya daha fazla, düzenli olarak sadece yürüyüş değil, büyük kas gruplarını içeren, orta şiddette bir fiziksel aktivite (tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklete binme vb) yapabilirsiniz. 

 2)Günde kaç adım atmalıyız?

Danışanlarım gün içerisinde ne kadar adım atmaları gerektiğini sorduklarında onlara adım sayılarını neden artırmaları gerektiğini ve önemini  şöyle örneklendiriyorum. Günlük 5 bin adım atmak sizi hareketsiz yaşamdan, hasta olmaktan uzaklaştırır. 7500 adım atmak sizi yağlanmaktan korur, fazla kilolardan arındırma konusunda  yardımcı olur. 10 bin adım ise sağlıkla yaşlanmanıza imkan sağlar.  Her gün adım  mı sayacağım diyenleriniz olabilir, hayır önemli olan günlük fiziksel aktivite düzeyinizi yüksek tutmak. Asansör yerine merdiven kullanabilir. Arabanızı otoparkta uzak bir yere park edebilir, markete yürüyerek gidebilir, otobüsten gideceğiniz yerden bir durak önce inerek yürüyebilirsiniz. Tüm bunlar küçük aktiviteler gibi görünse de bir araya geldiğinde aktivite düzeyinizi artırıp daha sağlıklı olmanıza yardımcı olacaktır. Yürüyüşe başladığınız ilk zamanlarda belirli bir mesafeyi ne kadar sürede yürüdüğünüze ve bu yolu kaç adımla yürüdüğünüzü adımsayardan takip ederseniz, her yürüyüşte adım saymak gibi bir durum da  gerekmez. Zaten akıllı telefonlar pedometre kadar olmasa da adım ölçümü konusunda bize yardımcı oluyorlar.
 
3)
   Yürüyüş öncesi ne yenilmeli?


Yürüyüş öncesi ve yürüyüş sırasında beslenme düzeni önemlidir. Yürüyüşe başlamadan 2 saat önce düşük glisemik etkiye sahip olan, sindirim sisteminizi rahatsız etmeyecek, enerji içeren, kaliteli karbonhidratlardan zengin, süt ve yoğurt gibi protein kaynaklarıyla desteklenmiş bir öğün yapmalısınız. Örneğin muz ve sütü birlikte tercih edebilir ya da çok tahıllı ekmeğin arasına hindi füme ve peynir ile yapılan sandviç ya da yoğurtlu yulaf egzersiz öncesi yiyebilirsiniz. Yürüyüş de dahil olmak üzere tüm egzersizlerin öncesinde, sırasında ve sonrasında uygun sıvı tüketimiyle yorgunluğun geciktirilmesi, kas kramplarının önlenmesi, konsantrasyonun artırılması ve sakatlıkların önlenmesi sağlanabilir. Ter atımıyla ortaya çıkan sıvı kaybını yürüyüş esnasında ve sonrasında karşılamak gerekiyor. Her gün 2-2.5 lt su içmeyi ihmal etmeyin.

4) 1 saat yürümek kaç kalori?

1 saat yürümek, kişinin ağırlığına, yürüme hızına ve zorluk seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Daha hızlı tempoda veya eğimli bir yüzeyde yapılan yürüyüşler daha fazla kalori yakmayı sağlayabilir. Yürümenin kalori yakma potansiyeli, vücut ağırlığınızla doğrudan ilişkilidir. Daha ağır biri, aynı sürede daha fazla kalori yakabilirken, daha hafif biri daha az kalori yakabilir. Örneğin; 70 kilogram ağırlığındaki bir yetişkin, ortalama tempoda bir saatlik yürüyüşle yaklaşık 250-300 kalori yakabilirken, 90 kilogram ağırlığındaki bir yetişkin yaklaşık olarak 400 kalori harcayabilir.












 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Abdussamet KAYA
    3 ay önce
    Geniş ve açıklayıcı sağlık bilgileriniz için kendi adıma teşekkür ederim hocam.