Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

BÖBREK TAŞI OLANLAR NASIL BESLENMELİ?

03 Şubat 2024 - 13:52

Böbrek taşı; böbrek kanalları içerisinde oluşan mineral içerikli sert kitlelerdir. Şiddetli ağrı, bulantı, kusma, idrarda kan gibi belirtileri vardır. Böbrek taşının cinsine göre özel beslenme programının uygulanması tedavinin başarılı olması için büyük önem taşıyor. Böbrek sağlığını korumanın ilk adımını bol su içmek oluşturuyor.

Su, böbrekte taş oluşturan kimyasalların çözülmesini sağlar. İdrar açık sarı renkte ve kokusuz ise bu, vücudunuzda yeterli miktarda su olduğunu gösterir. Yetişkin bireyin gün içerisinde kilo başına 30 ml, ortalama 2-2.5 lt su tüketmesi gerekiyor. Böbrek taşının tedavisinde taşının türüne göre beslenme tedavisi uygulanıyor. Beslenme planı hastaya göre değişmekle birlikte genel dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğim sizlere.

Kalsiyum okzalat taşı olanların dikkat etmesi gerekenler:
Kalsiyum okzalat taşları, böbrek taşlarının en yaygın olarak görülen formudur. Oksalat, birçok besinin içerisinde bulunur. Vücutta yararlı olan besin öğeleri vücut tarafından kullanırken yararsız olanları, idrarla vücuttan uzaklaştırılır. İdrarda yüksek oranda oksalatın bulunması böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. 

Oksalattan zengin besinlerin (domates, bamya, pancar, ıspanak, pazı, ışgın otu, patates, fındık, fıstık, badem, susam, tahin, çikolata, dondurma vb.) böbrek taşlarını artırma ihtimali yüksektir. Böbrek taşı olan kişilerin oksalattan zengin besinleri azaltması veya elimine etmesi gerekir. 

Ürik asit taşları olan kişilerin dikkat etmesi gerekenler:

Pürinden zengin besinlerin (balık, dana eti, tavuk, sakatatlar, mantar, ıspanak, kuşkonmaz, karnabahar, pazı, ıspanak, semizotu, bulgur, kuru baklagiller) sık sık ve aşırı tüketiminden kaçınılmalı. Hızli kilo kaybı ürik asit miktarını artırdığı için kanda ürik asit miktarını artıran şok diyetlerden kaçınılmalı.

Strüvit taşı olanların dikkat etmesi gerekenler.

Strüvit taşları (magnezyum amonyum fosfat), üriner bölgede oluşan enfeksiyon kaynaklı taşlardır. Kadınlarda daha sık görülür. B6 ve magnezyum eksikliği, sıcak havalar, susuzluk ve yetersiz sıvı tüketimi taş oluşum riskini artırır. Strüvit taşları asidik ortamda çözünür. Yüksek miktarda C vitamini (örneğin portakal suyu veya limonlu su ), enfeksiyonun önlenmesi ve taşın çözülmesinde etkilidir.

Sistin taşı olanların dikkat etmesi gereken noktalar:

Sistin, elzem aminoasitlerden biri olan methioninden oluşur. Methioninden fakir bir diyet, sistin miktarını azaltarak taş oluşumunu önler. Hayvansal kaynaklı  besinlerin  sınırlandırılması gerekir. Protein kaynağı olarak bitkisel protein kaynakları kurubaklagiller tüketilebilir.

Tüm böbrek taşı rahatsızlıklarında dikkat edilmesi gereken ortak nokta yeterli su tüketimi ve vücudunuzu susuz bırakan her türlü yiyecek ve içecekten özellikle alkolden uzak durmanız gerekiyor. Böbrek taşının türüne göre uygulanacak olan tedavinin de besleme düzeninin de farklı olduğunu unutmayın.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum