Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

YEDİĞİMİZ, İÇTİĞİMİZ, GİYDİĞİMİZ PLASTİKLER

13 Ocak 2024 - 12:27

Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yayımlanan "Küresel Plastik Görünümü" raporu, dünya genelinde mevcut plastik atıkların yalnızca yüzde 9'unun başarılı bir şekilde geri dönüştürüldüğünü dile getiriyor. Dönüştürülmeyen plastikler ise doğaya karışıyor. Plastik atıkların doğada parçalanma süresi ise yaklaşık 500 yıl.

2024 yılında kullanıp atılan bir pipet ya da plastik su şişesinin kalıntıları, 2524 yılında da tespit edilebilir olacak! Duruma bu şekilde baktığımızda insanoğlunun yaptığı ne büyük bencillik değil mi? 
Dönüştürülmeyen plastikler toprağa, suya karışıp sağlıklı olduğunu bildiğimiz yiyeceklerle dahi vücudumuza girebiliyor. Mikroplastikler elma, brokoli ve havuç gibi meyve ve sebzelerde bile bulunabiliyor. Bunun nedeni bitkilerin mikroplastiklerden daha küçük nanoplastikleri kök sistemleri aracılığıyla emebilmesi.
 
Plastikler, içerdikleri çeşitli kimyasallar nedeniyle vücudumuzdaki hormonları bozabiliyor. Yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz neredeyse her şey de malesef plastik var. Kıyafetlerin çoğunda naylon veya polyester var. Tekstilde bambu gibi doğal içerikli sandığımız materyaller bile bazen plastik içeriklerle karıştırılıp, yarı sentetik kumaşlar haline getiriliyor.


Yüzde 100 pamuk içeren ürünler tercih etmek, hem size hem de doğa için dağa doğru bir tercih olacaktır. Hem kadınların hem de erkeklerin endokrin bozuculara kimyasal maruziyetinin, çocuklarda kromozomal anormalliklere veya gen mutasyonlarına neden olabileceğini pek çok çalışma gösteriyor.

Bazı meslek grupları, pek çoğumuzdan daha yoğun kimyasala maruz kalıyor. Temizleme, boyama, ayakkabı yapımı, ilaç, yarı iletken ve laboratuvar endüstrilerinde çalışanlar yoğun kimyasallar maruz kalmış meslek gruplarından bazıları.

 Günlük hayatımızda plastik maruziyetini azaltmak için neler yapabiliriz?
Fitalat içermeyen kişisel temizlik ürünleri kullanmalıyız. Plastik yerine cam şişelerdeki içme suları tercih etmeliyiz.  İşlenmiş gıdalardan kaçınmalı, tüketime hazır hale getirilip marketlerden satılan,  evde birkaç malzeme kombinasyonuyla doğal yemek yapıldığı kanısına varılmamalı.
Doğal olan beslenme her zaman mevsimine uygun sebze meyve tüketmektir. Pipet, plastik tabak, çatal kullanmayı bırakıp, tekrar kullanılabilir olanlar tercih etmeliyiz. Pamuk içeren giyecekler tercih etmeliyiz.











 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum