Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

BAHARAT KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

10 Şubat 2024 - 14:22

Eski çağlardan itibaren şifa niyetine kullanılan baharatlar; günümüzde de birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterebiliyor veya hastalık semptomlarının azaltılmasında destekleyici rol oynayabiliyor. Ancak baharat tüketimine dikkat etmek gerekiyor.

Acı biber: Acı biber içerdiği kapsaisin sayesinde termojenesizi arttırarak metabolizma hızına olumlu etki gösterir. Eğer sindirim sistemi rahatsızlığınız yoksa, antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaç kullanmıyorsanız acı pul biberi yemeklerinizde tercih edebilirsiniz.

Tarçın: Tarçın sinamik asit sayesinde açlık kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir. Proantosiyanidinler içerdiği için yağ dokusunu azaltmada yardımcı etkiyi destekler. Çay veya suya eklerseniz tokluk hissi oluşumunu fark edeceksiniz. Süt veya meyveye toz tarçın ekleyebilir, sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Kimyon: Kimyon hazımsızlık yaşayan kişiler için ideal bir baharat, emziren anneler için de uygun olan bu baharatı özellikle bakliyatların haşlama suyuna eklemenizi öneriyorum. Bu sayede, fasulye, mercimek, börülce gibi besinlerin gaz yapmasını önleyebilirsiniz.

Karabiber: Karabiber bağırsaklardan salgılanan GLP-1 tokluk hormonunu aktifleştirir. Zerdeçal kurkumini bolca içerir. Ancak kurkuminin biyoyararlanımı artırmak için zerdeçal ve karabiberi birlikte kullanmalısınız.

Biberiye: Biberiye, ızgara tavuk, balık ve kırmızı ete çok yakışıyor. Antiinflamatuvar özelliklere sahiptir ve karaciğeri koruyucudur. Ancak pıhtılaşma  önleyici ilaç kullanan ya da kemoterapi alanların biberiye kullanması sakıncalıdır.

Baharatlar uygun saklanmadığında kanser yapıcı aflatoksin adlı mantarların üremesine neden olur. Baharatları aldıktan sonra yıllarca bekletmeyin, tüketeceğiniz miktarda satın alın.

Aflatoksin ürememesi için cam kavanozlarda serin yerlerde saklayın. Sağlığımızı geliştirme ve desteklemeye pek çok etkisi olan baharatlara pek çok farklı formda beslenmenizde yer verin, ancak besin ilaç etkileşimlerini göz ardı etmeyin.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum