Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINDA BESLENME

16 Mart 2024 - 14:54

Kapalı ortamlarda çalışan bireylerde sık görülen solunum yolu enfeksiyonları kişinin bağışıklığının zayıflamasına neden olabilir. Grip, farenjit, nezle gibi hastalıklar kapınızı çaldığında vitamin, mineral içeriği yüksek beslenmek ilk başvurulan yol oluyor. Hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmek ise bizi her türlü hastalığa karşı koruyor.

Probiyotikler, gastrointestinal mukozal yüzeyi salgıları sayesinde vücudu hastalık etmenlerine karşı korur. Salgılanan mukus ve sıvılar bağışıklığın ana merkezi olan sindirim kanalında fiziki bir bariyer oluştururlar. Bu bariyer çevreden vücuda giren mikropların dolaşıma katılmasını engeller. Sindirim kanalından probiyotik bakteriler yardımıyla vücuttan atılmasını sağlarlar. Doğal probiyotik içeren yiyecekler peynir, yoğurt ve kefirdir.

Bağırsaklarda ne kadar probiyotik bakteri varsa metabolizma o kadar güçlü olur. Bu bakterileri artırmak için prebiyotik besinler tüketilmelidir. Pancar, muz, pırasa, enginar, sarımsak ve soğan da yararlı bakterilerin artmasını sağlar ve sağlığı geliştirmeye yardımcı olan prebiyotik kaynaklarıdır.
C vitamini bağışıklık için güçlü bir savunucu ancak vitamin takviyesi formunda değil de besinlerden alınırsa bu gıdalardaki fitokimyasal maddelerden de yararlanılmış olunur.

Böylece vücuttaki savaşçı hücreler de güçlenir. Gün içinde domates, biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketmek bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olur.


Arı kovanının tüm hastalık yapacak arı sağlığını bozacak çevresel etmenlerden koruyan propolis çocuklarda bağışıklığı koruyan güçlü antioksidan kaynaklarındandır. Fenolik bileşikler ile flavonodileri içerir. Kan pıhtılaşma sorunu bulunan, bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıkları olanlar, organ nakli geçirmiş kişiler, polen alerjisi olanlar probolis tüketmemeli.

Güçlü bağışıklık için mutlaka her gün düzenli olarak et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller ile günlük protein ihtiyacının karşılanması sağlanmalıdır. Arginin, glutamin, histidin, metionin vücudun çalışmasında rol alan önemli aminoasitleri içerirler.

Gün icerisinde 2-2.5 lt kadar su içilmeli, daha yüksek sıvı kayıplarında (ateş, ishal gibi) bu kayıplar karşılanarak, sıvı dengesi sağlanmalıdır. Çay tüketimi su ihtiyacımızı karşılamaz aksine vücuttan su atımına yol açar. Bağışıklığı güçlendirmek için besin ilaç etkileşimlerini de göz önünde bulundurarak bitki çayları içebilirsiniz.

Antiseptik özelliğe sahip olan zencefil, mide bulantısına iyi gelmesi ile tanınıyor fakat tek faydası bu deği Bağışıklığı güçlendiriyor ve gribin sebep olduğu kas ağrılarının azalmasında etkili oluyor. 1 fındık büyüklüğünden fazla (4 g ) zencefil tüketilmemeli. Ihlamur, içerdiği müsilaj sayesinde boğazın tahrişini önler. Ayrıca içerdiği flavanoidler sayesinde, tahriş olan boğazın onarılmasını sağlar. 

Adacayı ile gargara yaparak boğazdaki bakteri sayısını azaltabilirsiniz. İyi uyku vücudun direnç kazanmasını destekleyecektir. 
Sağlık dolu günlere...


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum