Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

UZUN SÜRELİ AÇLIK METABOLİZMAYI YAVAŞLATIYOR

28 Mayıs 2022 - 14:36 - Güncelleme: 28 Mayıs 2022 - 14:39

Bazal Metabolizma Hızı, 24 saat içinde hiç hareket etmeden, dinlenir vaziyette hayati fonksiyonların devamı için harcanan enerjidir ve günlük harcanan enerjinin yüzde 60 ile 70’ini oluşturur. Yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı ve vücudun kas-yağ oranı gibi faktörler metabolik hızı etkiler. Yapılan çalışmalara göre uzun süre açlıktan sonra beslenenler ile düzenli öğün tüketenlerin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması değişiklik gösteriyor. Genel olarak öğün atlayan kişilerin vücutlarında protein ve su miktarları azalırken, yağ miktarı artar. Düzensiz beslenmenin bir sonucu olarak serum lipid ve kolesterol düzeyleri yükselir fakat daha uzun süre bu tip beslenmeğe devam edilirse vücut bileşimindeki ayrıcalık ortadan kalkar yani organizma bir süre sonra canlı sağlığını korumak için metabolik uyum sağlar.

Kişinin yemek yemeğe zaman ayıramaması veya öğün kaçırmakla az yiyeceğini ümit ederek zayıflayabileceğim düşünmesi hatalıdır. Kişi bir sonraki öğünde farkında olmadan hızlı ve ihtiyacından fazla yiyecek tüketir. Bilinçsizce yapılan zayıflamalarda özellikle ekmek, makarna, pilav gibi bazı yiyecekler ya hiç tüketilmiyor ya da aşırı kısıtlanıyor. Bu durumda o besin öğesini içeren yiyeceklere karşı iştah artar, çünkü organizmanın ihtiyacından fazla kısıtlanmıştır.  

Uzamış açlıkta, adaptasyon mekanizmalarının çalışması ve periferik tiroksin l aktivitesinin azalması sonucunda bazal metabolizma hızı düşer. Kas kütlesi yağ kütlesine göre metabolik olarak daha aktif ve daha fazla kalori yakma eğiliminde olduğu için metabolizma hızını da artırıyor. Vücudumuzun enerji deposu olan yağ kütlesini eritebilmek, bu yolla sağlıklı zayıflayabilmek için daha çok enerji harcayan kas kütlesini artırmak gerekiyor. Eğer katı ve sağlıksız diyet yapılırsa hem kas hem de yağ kütlesinden kayıplar yaşanıyor. Bu durumda fazladan kalori yakabilecek kas kütlesi de kaybedildiği için kiloların geri alınması ve başlanan noktaya geri dönülmesi çok daha kolay oluyor.

Metabolizma hızının azalmasını önlemek için;

 
  • Çok uzun süre aç kalmamaya çalışın, 3 ana öğünü düzenli yapmaya özen gösterin.
 
  • Eğer gün içinde çok acıkıyorsanız meyve veya kuruyemiş ile ara öğün yapabilirsiniz, böylece ana öğünlere kadar çok acıkmamış olursunuz
 
  • Yemeğe salata, çorba gibi düşük kalorili başlangıçlarla başlayın, yemek sırasında aldığınız kalorinin azalmasına yardımcı olacaktır.
 
  • Gün içinde yeterli su içtiğinizden emin olun, bazen açlık ve susuzluk kavramları birbirine karışabiliyor ve sadece susamışken kendinizi aç hissedebiliyorsunuz.
 
  • Atacağınız adımlardan biri de porsiyonlarınızı küçültmek olmalı. Yemekler için küçük tabak, salata için büyük tabak kullanabilirsiniz.
 
  • Yemeğe oturduğunuzda yavaş yemeye çalışın, her lokmadan sonra çatal ve bıçağı bırakarak zaman kazanabilirsiniz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum