Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

MANTAR ZEHİRLENMESİ

08 Ocak 2022 - 10:44

100 gram mantarın içeriğinde yaklaşık 5 gram protein, 4 gram karbonhidrat ve sadece 0.3 -1 gram yağ bulunur. Protein içermesine karşılık, düşük yağ içeriği ve kolesterol içermiyor olması nedeniyle mantar değerli bir besindir. Vejetaryen ve kolesterolü yüksek olanlar kişilerin sık sık beslenmelerinde yer alır.

Kültür mantarı; doğal ve hayvansal olmayan bir D2 vitamini kaynağıdır ve vücutta D2 vitamini seviyelerini, etkili bir şekilde arttırabilir. D2 vitamini vücuda alındığında; kemiklerinizi sağlıklı tutması gereken aktif D vitamini formuna dönüşür. B12 vitamini, genellikle hayvansal kaynaklarda bulunduğundan, bitkisel temelli bir beslenme programına sahip olanlar için mantar iyi bir B12 kaynağı olabilir. İçerdiği antioksidanlar ve selenyum ile mantar, potansiyel olarak kanser karşıtı özelliklere sahiptir.

Mantarlar bağışıklık sistemini uyarıcı etki gösterdiğinden bağışıklık sistemi hastalıkları olanlarda (otoimmün hastalıklar: vücudun koruyucu hücreleri yani bağışıklık sistemi, bilinmeyen bir sebeple vücudun sağlıklı hücrelerini tanımayarak onları parçalaması) risk oluşturabilir.

Örneğin Romatoid artrit, lupus, haşimato tiroidi, sedef hastalığı gibi otoimmün hastalığa sahip kişiler mantar tüketiminden kaçınması halinde bu riski ortadan kaldırır. Mantar protein içerdiği için, ürik asit yüksekliğine bağlı oluşan pürin metabolizması bozukluğu olan gut hastalığında, böbrek taşı ve diğer böbrek rahatsızlıklarında risklidir, sınırlı tüketilmelidir.

Doğada bulunan her mantar yenilebilir özelliğe sahip değildir. Bu noktadan kaynaklanan bilinçsizlik yüzünden her yıl birçok insan mantar zehirlenmesi yaşıyor. Çalışmalar bazı yabani mantarların yüksek seviyelerde ağır metaller ve diğer zararlı kimyasallar içerdiğini gösteriyor. Mantar zehirlenmesi belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkar. 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme görülebilir.

Bazı mantar türlerinin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ve hatta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri de görülebilir.

Mantar, sağlıklı koşullarda yetiştirilen ve güvenilir yerlerden tedarik edilip, tüketilmelidir. Doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum