Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

KIŞ MEVSİMİNİN VAZGEÇİLMEZ İÇECEKLERİ

16 Aralık 2023 - 15:59

Soğuk havalarda vücudun fazlasıyla direnç göstermesi enerji kaybına sebep olur. Bu mevsimde sıklıkla acıkmamız, yorgun hissetmemiz, uyumak isteğimiz boşuna değil. Fakat sağlıklı beslenme ile kış aylarını çok daha enerjik atlatmak mümkün. Tükettiğimiz içeceklerden tıpkı tükettiğimiz yiyecekler gibi zarar ya da fayda görebiliyoruz.

Yanlış seçimlerimiz diyabet, obezite, kalp ve damar hastalıkları ve sindirim problemlerine; doğru tercihlerimiz ise fit bir vücuda, enerjiye, güçlü bir bağışıklık sistemine işaret edebiliyor. Elbette dengeli tüketim de önemli.

Kışın siyah çay ve kahveden sonra en sık tüketilen içecekler genelde sıcak çikolata ve salep oluyor. Bir bardak sıcak çikolata, ortalama 250 kaloridir. Hazır olanlar yerine, evde kakao veya çikolatayla kendiniz yapmayı deneyebilirsiniz.

Eklenmiş şeker ve şurup olmadan sıcak çikolatanın sağlıklı bir atıştırmalık olacaktır. 1 kupa kaynar süte, 2 kare bitter çikolata ve 1 yemek kaşığı kakao ile sağlıklı sıcak çikolatanızı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Tüketimi yüksek olan bir diğer içecek olan salep, orkide bitkisinin yabani bir türünün köklerinin toz haline getirilmesiyle elde ediliyor.

Endemik ve nadir bulunan bir bitki olduğu için gerçeğini market raflarında bulmak zor olsa da, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı oluyor. 

Tarihi bir Türk içeceği olan boza fermente bir gıda olması ve probiyotik özellikleri sebebiyle hem bağışıklığı güçlendirir hem de sindirimi kolaylaştırır. Yüksek karbonhidrat içermesi sebebiyle obezite ve şeker hastalarının boza tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.

Yeni tat denemeyi sevenlerin tercih ettiği altın süt ise zencefil, zerdeçal, süt ve karabiberden oluşuyor. Altın süt tarifimi daha önce sizlerle paylaşmıştım.

Kurkumin zerdeçalın içindeki biyoaktif bileşendir ve antioksidan oluşuyla, diyabete, metabolik sendroma, obeziteye, inflamasyona ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Zencefil, inflamasyonla savaşmaya, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve gribin getirdiği mide bulantısını önlediği bilinmektedir.

Çalışmalar, zencefilin, özellikle hamilelik döneminde, mide bulantısını hafifletmede etkili olduğunu bulmasına rağmen, kanser tedavilerinin neden olduğu bulantıyı hafifletebildiği üzerine çalışmalar vardır. Zencefil ayrıca regl dönemi ağrılarını da hafifletebilir. Bitki çayları da kışın diğer mevsimlere kıyasla daha fazla tercih ediliyor.

Karadeniz de genellikle adaçayı ve ıhlamur en sık tüketilen bitki çayları arasında yer alıyor. Solunum sistemi hastalıklarında kullanılan ıhlamur çiçeği soğuk algınlığına bağlı şikayetleri hafifletici, balgam söktürücü, terletici, yatıştırıcı ve ağrı kesici özellik gösteriyor. Adaçayı, iltihap ve mikrop karşıtı özellikleri ile ağız kenarında çıkan yaralar ve ağız ülserleri üzerinde de etkilidir.

Bitki çaylarından vitamin ve mineral alıp, kalori almayız. Bir bardak sıcak çikolata veya salep içtiğinizde, yaklaşık 250 kalori aldığınızı ve vücudunuzun gereksinmesi dışında alınan bu kaloriyi dengelemek için yaklaşık 45 dakika yürüyüş yapmanız gerekebileceğini hatırlatmak istiyorum.











 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum