Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

ÜLKELER VE ÇAYLAR

05 Mart 2022 - 17:02

Çay ülkemizin üretim ve tüketim konusunda vazgeçilmez içeceği. Türkiye’de kişi başına düşen yıllık çay tüketimi 3,5 kilogram civarında. Yani, su gibi çay içiyoruz derken pek de abartmış olmuyoruz.
Türkiye'de günlük 245 milyon bardakla, çay sudan sonra en çok tüketilen içecek olma özelliği taşıyor. Nüfusun yüzde 96'sı her gün çay içiyor. Tüketim oranı yüksek olduğu gibi üretimde de üst sıralardayız. Türkiye dünyanın en büyük 5'inci çay üreticisi yani Dünya çay üretiminin yaklaşık yüzde 6'sını karşılıyor.

Dünyanın en büyük çay üretim oranına sahip olan Çin ‘de neredeyse tüm çay türleri yetiştiriliyor. Çinlilere göre çayın içilirken görülmesi önemli olduğu için genelde geniş ağızlı fincanlarda beyaz ve yeşil çay içmeyi tercih ediyorlar.

Katar’da Karak çayı olarak bilinen geleneksel çay tüketimi yaygın. Karak çayı hazırlarken ilk olarak siyah çay ve kakule suya eklenip bir süre kaynatılır. Ardından biraz süt eklenip bir süre daha kaynatılır. Katar’ın Karak çayına, tercihe göre safran da ekleniyor.

Çay seremonileri Japon kültürünün en önemli noktalarından biri. Çay saatlerine özel kıyafetleri, müzikleri dahi bulunuyor. Evlerinde Hoshoan adı verilen ve sadece çay içmek için ayrılan bir odada seromonilerini gerçekleştiren Japonlar, her mevsim için farklı fincan ya da kâseler kullanıyorlar.

Amerikan çay severler ise genellikle, buzlu çay tercih ediyor ve içine limon eklemeyi tercih ediyorlar. Güney Amerika’da ve Arjantin’de tüketilen en popüler çaylardan biri Yerba Matedir İngiltere de ise, porselen çaydanlıkların ve çeşitli atıştırmaların yer aldığı “5 çayı” oldukça yaygın. Davetlerde çaylar şık porselenler ile ikam edilirken limonlu, sütlü ya da kremalı türleri tercih ediliyor.

Yeşil çay ve nanenin karıştırılmasıyla servis edilen Fas Çayı hem Fas’ta hem de Kuzey Afrika’da oldukça popüler olan bir meşrubat türü olarak karşımıza çıkıyor. Hintliler ise daha çok aromalı çayları tercih ediyor çayın içerisine zencefil, tarçın, rezene, karabiber, Hindistan cevizi gibi yan ilaveleri de ekleyerek farklı tatlar ortaya çıkarıyorlar.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum