Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

Vegan hamileler nasıl beslenmeli?

02 Ocak 2022 - 14:03

Hamilelik döneminde yeterli ve dengeli beslenme hem anne hem de bebek için büyük önem taşır. Annenin beslenme tarzı ve kalitesi bebeğin doğum ağırlığını, anne karnında büyüme ve gelişmesini ve gelecek yıllardaki sağlığını etkiler.

Vegan veya vejetaryen kişiler, bitkisel besinlerle daha sağlıklı olacağını düşündüğü için, hayvanlara zarar vermemek veya çevreyi korumak gibi etkenler nedeniyle vegan tarzı beslenmeyi hayat felsefesi yapar.

Hayvanlardan elde edilen ürünleri giymezler. Hayvanların deney olarak kullanıldığı ilaç ve kozmetik ürünleri kullanmazlar. Bazı veganlar bal tüketmeyi tercih etmezler. Aslında vegan beslenme kişi için yeni bir yaşam tarzıdır. Anne ve bebeğin sağlığı için makro ve mikro besin içeriği dengeli bir beslenme gerekir. Vegan annelerde demir, B12, d vitamini, kalsiyum, çinko ve protein alımında yetersizlikler görülebilir. Veganlar, gün içinde ihtiyaç duyulan proteini bitkisel kaynaklı besinlerden sağlayabilir.


Kalsiyum; diş-kemik sağlığı, kas ve sinir sistemi ve kalbin normal hızda atmasında görev alır. Yetersiz kalsiyum alımında doğum sonrası annelerde diş kaybı ve ilerleyen dönemlerde osteoporoz gözlenebilir.

Günlük kalsiyum ihtiyacı için soya ve badem sütü, yeşil yapraklı sebzeler, kuru incir tüketerek kalsiyum alabilirler. Süt ve süt ürünleri tüketilmediği için D vitamini eksikliği görülür. D vitamini, vücutta kalsiyum ve fosforun emilerek kullanılmasını sağlar. D vitamini kaynağı olan güneşten yararlanabilir ayrıca Doktorunuza danışarak takviye kullanabilirsiniz. Demir, bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir.

Günlük alınması önerilen demir miktarı (RDA), hamileler için 27 mg’dır. Ancak bitkisel kaynaklar, hayvansal kaynaklar kadar iyi emilemez. Bu nedenle vegan hamileler 48 mg kadar demir almalıdır. Bitkisel demir kaynaklarının yanında C vitamininden zengin limon, domates, portakal suyu gibi besinlerin tüketimi demirin emilimini arttırır.

Kurubaklagil, kuru meyveler, pekmez tüketerek demir ihtiyacınızı büyük oranda karşılayabilirsiniz. Vegan hamilelerde yumurta tüketmediği için kolin eksikliği görülür. Bu nedenle beslenme programlarına tofu, soya sütü, kuru fasulye, kuru yemiş eklemeleri gerekir. B12 vitamini, sadece hayvansal besinlerde bulunur.

Bu nedenle doktorunuza danışarak takviye almanız gerekebilir. Vitamin ve minerallerin fazla dozları toksik yani zehirleyici etki gösterebileceğinden ötürü sizi takip eden doktor önerisi olmadan besin desteği kullanmamalısınız.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum