Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

EVDE SİRKE YAPTIĞINIZI ZANNEDERKEN ŞARAP YAPMIŞ OLABİLİRSİNİZ

07 Ekim 2023 - 11:22

Sirke kelimesi “ekşi şarap” anlamına gelen Fransızca “winegar” kelimesinden geliyor. Tarihsel süreçte sirke Romalı askerler tarafından canlandırıcı ve yorgunluk giderici içki, Hipokrat tarafından öksürük ve soğuk algınlığını tedavide ilaç, milattan önce 218 yılında Hannibal tarafından kaya parçalayıcı, Fransa Kralı XIII. Louis tarafından ordunun toplarını temizlemede temizlik maddesi, orta çağda Fransa’da ve birçok Avrupa devletinde görülen ve yaklaşık 50 milyon insanın hayatını kaybettiği veba salgınına karşı antiseptik olarak kullanılmıştır.

Sirke günümüzde ise yemeklerde ve salatalarda aroma verici ve tatlandırıcı, bakteri ve mantar temizleyici, içeriğinde bulunan organik asitler, fenolik bileşikler, vitaminler, mineraller sayesinde sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak hayatımızda yer alıyor.

 Üretildikleri ülkelere göre; İtalya’da balzamik sirke, Almanya’da bira sirkesi, Filipinler’de şeker kamışı sirkesi, Güneydoğu Asya ülkelerinde Hindistan cevizli sirkesi, Avusturya’da meyve sirkesi, Japonya’da kombucha sirkesi ve patates sirkesi, İngiltere’de malt sirkesi, Amerika Birleşik Devletleri ve Tayvan’da pirinç sirkesi, Türkiye’de daha çok elma ve üzüm sirkesi tüketiliyor.

Son zamanlarda evde organik konserveler, turşular ve sirke yapımı oldukça sık tercih edilir oldu. Evde sirke yapımına değinerek sirke ve şarap oluşumu arasındaki farkı anlatmaya çalışacağım. Sirke yapılacak meyve iyice yıkanır ve kurulanır, ardından minik minik doğrayarak içme suyu doldurulan kaba konur, eğer sirke anası yok ise bal, bulgur ve nohutları ilave edilir. Cam kavanozun ağız kısmı tülbentle kapatılır ve meyveler dibe çökünceye kadar karıştırılır.

Meyveler dibe çökünce ve üzerinde ipeksi bir tabaka oluşuncaya kadar artık karıştırılmaz. Cam kavanozun üzerinde ipeksi tabaka oluşunca artık sirke oluşumunu tamamlamıştır. Sirke anası oluşana kadar ağzı sadece tülbentle kapatılır, çünkü sirke oluşması için oksijene ihtiyaç vardır.
Sirke anası oluşumu için 20 günlük bir süre yeterli, bekleyen sirke 45 günde tüketime hazır hale gelmiş olur. Şarap oluşumu için oksijensiz ortam gerekli ve daha uzun süre bekletmek gerekiyor. Fermantasyon için kavanoz tamamen kapatılırsa şarap olur, çünkü içeride alkol oluşur. Sirke aslında 2 aşamalı biyokimyasal bir süreçtir. Özetle Sirke, Şeker içerikli meyvenin Gluconobacter ve Acetobacter adlı sirke bakterileri tarafından hava alan ortamda etil alkolden asetik asit dönüşmesiyle oluşuyor.

Düzenli olarak sirke tüketmek LDL- kolesterol ile trigliserid seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Kanserojen maddelerin hücrelere verdiği hasarın tamirini ve hücre yenilenmesini destekler. Sirke bağırsak florasını kuvvetlendirerek bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.
Kan şekerini ve insülin seviyesini düzenlemeye katkıda bulunur ve uzun süre tok kalmaya yardımcı olur. Sağlığınız için sofralarınızda sirkeye yer vermenizde fayda var, ev yapımını tercih edeceklere hatırlatma sirke yapmak isterken şarap yapmış olmayın.



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum