Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

NİTRİK OKSİT NEDİR?

24 Aralık 2022 - 14:43

Nitrik oksit, vücudumuz tarafından doğal olarak üretilen bir moleküldür. Günümüzde vücuttaki nitrik oksidi artıran takviyeler son derece popüleridir. Bu takviyelerin kendisi nitrik oksit içermez, vücudun nitrik oksiti üretmek için kullandığı bileşikleri içerirler.

En yaygın kullanılan iki takviye, L-arginin ve L-sitrülindir. Sporcular ve spor salonuna gidenler arasında L-sitrülin ve L-arginin takviyeleri popüler hale gelmiştir. Uzmana danışmadan kullanılan takviyeler ise sağlığı olumsuz etkiliyor. Nitrik oksit takviyeleri bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Siroz, düşük tansiyon, böbrek hastalığı gibi sorunları olanların nitrik oksit takviyesi kullanmaları, durumlarının daha da kötüleşmesine neden olabilir. Kalp krizi sonrası alınan L-arginin hastada ölüm riskini arttırır. Bu nedenle kullanmadan önce doktorunuza veya diyetisyeninize mutlaka danışın.
 
Nitrik oksitin en önemli işlevi kan damarlarının iç kaslarını gevşetmesi ve kan dolaşımını iyileştirmesidir. Kan, besin ve oksijenin vücudun her yerine etkili ve verimli bir şekilde ulaşmasını sağlar. Vücutta nitrik oksit yeterli düzeyde değilse, kalp hastalığı, diyabet ve erektil disfonksiyon gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Nitrik Oksit Üretimini Artırmak İçin 3 Yol:

1) Nitrattan zengin besinler tüketin

Kırmızı et, balık, tavuk, hindi, yumurta, baklagiller, badem, fındık, kakao, bitter çikolata, kavun gibi besinlerin içinde nitrik oksit üretiminde rol alan arginin ve sitrülin aminoasitleri bolca bulunur. Pancar, zengin nitrat içeriği ile vücuttaki nitrik oksit düzeylerini arttırmadaki en etkili besindir. Bu sayede atletik ve bilişsel performansı güçlendirir ve kan basıncını düşürür. Kırmızı etler, kümes hayvanlarının etleri ve balıklar çok iyi koenzim Q10 kaynaklarıdır. Koenzim Q10’un vücuttaki nitrik oksit düzeylerini korumaya yardımcı olduğu yapılan pek çalışma ile biliniyor.Bitter çikolatalar sağlığa yararlı flavanollerden çok zengindir. Özellikle kakaoda bulunan flavanollerin nitrik oksit düzeylerini olumlu etkileyerek kalp sağlığını iyileştirir ve vücudu oksidatif hasara karşı korur. Ispanak, roka, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler vücutta nitrik okside dönüşen nitratlar içerirler. Sarımsak, nitrik oksidin biyoyararlanımını artırır ve L-arginin’i nitrik okside dönüştüren enzimin seviyesini artırıcı etki gösterir.

2) Antioksidan alımınızı arttırın. Bunun için bol yeşillikli salatalar ve taze meyveler beslenmenizin vazgeçilmezi olsun.

3) Fiziksel aktivite düzeyinizi artırın.

Egzersiz, vücudun doğal nitrik oksit üretimini artırır. Haftada 5 gün 30 dk yürüyüş yapmak sağlığınızı geliştirme konusunda en kolay adım olacaktır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum