Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

01 Nisan 2023 - 11:56

Yeterli ve dengeli beslenme, yaşamın her döneminde olduğu gibi Ramazan ayında da oldukça önemli. Oruç tutmak, her bireyin sağlık durumuna göre farklı etkiler gösterebilir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösterilmeli.

Gün içerisindeki halsizlik ve yorgunlukları, şeker dalgalanmalarını önleyebilmek için mutlaka sahura kalkılmalı. “Ramazanda daha az yiyorum yine de kilo alıyorum” gibi genel şikayetlerde aslında sahurla ilgili.

Eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski de artıyor. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir. İftarda tek seferde çok fazla yemek, içmek sağlıksız bir durum, iftar ikiye bölünmeli. İftara hurma ve çorba gibi hafif başlayıp 10-15 dakika ara sonrasında az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz.

Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinler beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb. tercih edin. Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Dondurma kalsiyum fosfor, potasyum açısından iyi bir kaynaktır. 2 top sade dondurma 1 bardak süt ve 1 adet meyve yerine ara öğünlerde tüketilebilir. İlla şerbetli tatlı tüketmek istiyorsanız, yarım porsiyon tüketip yanında protein veya kalsiyum içeren bir besin kaynağı tercih etmek kan şekerinizin hızla yükselmesini önleyecektir.

Sağlıklı bir yetişkinin günlük toplam alması gereken tuz miktarı 1 çay kaşığına denk gelen 6 gram kadardır. Ramazan ayında aşırı tuz tüketimine özellikle dikkat edilmeli, yemeklere eklenen tuz dışında, zeytin, peynir tercihi az tuzlu olanlardan yana kullanılmalı.

Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında yaklaşık 2 lt su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.

Sağlık, bereket ve iyilik dolu ramazan ayı geçirmeniz dileklerimle...



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum