Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

SAĞLIKLI BAĞIRSAK MİKROBİYOTASI

09 Eylül 2023 - 11:55

Bakteriler vücudumuzun her yerinde yaşar, ancak bağırsaklarımızdakiler, sağlığımız üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Bakterilerin çoğu kalın bağırsağımızda yaşar. Metabolizmamızdan ruh halimize, bağışıklık sistemimize kadar her şeyi etkiler. Sağlıklı bağırsak florasinin bozulmasından en büyük etken fazla ilaç kullanımıdır.

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı bağırsak mikrobiyotasına zarar verir. Her zaman hatırlattığımız gibi doktorunuz tavsiye etmeden kesinlikle antibiyotik kullanmayın. Bağırsak mikrobiyotasını korumak vitamin mineral emilimini için oldukça önemli. Yararlı bakteriler, kalsiyum, magnezyum, demir ve çeşitli minerallerin vücuda emiliminde önemli rol oynarlar. B1, B2, B6, B12 ve K vitaminlerinin üretim ve emilimine katkıda bulunurlar.

Besinlerde bulunan lif (posa) bağırsak sağlığı açısından çok önemlidir. Lif oranı yüksek besinlerin tüketilmesi yararlı mikroorganizmaların bağırsakta çoğalmasını destekler. Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; florayı düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlar.
Ayrıca toksik maddelerin geri emilimini engeller.

Kefir, yoğurt, sirke gibi besinler içerdikleri probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahiptir. Probiyotikler, prebiyotik adı verilen sindirilemeyen karbonhidratlarla beslenir.


Kuru baklagiller, enginar, pırasa, soğan, sarımsak, bezelye, kuşkonmaz, muz, arpa, çavdar gibi besinler başlıca prebiyotik içeren besinlerdir. Bu besinlere sofranızda yer vererek bağırsak sağlığınızı güçlendirebilirsiniz. Haftada üç gün en az 30 dakika tempolu yürüyüşle bağırsak hareketlerini dolayısıyla bağırsak sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Bağırsak sağlığı için besinleri yavaş bir şekilde, çok çiğneyerek ve oturarak tüketin. Lokmalarınızın küçük olmasına, aşırı yememeye, özellikle gece yemeğinden kaçınmaya dikkat edin.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum